U trendu

Tokom zime, nije samo vlaga problem u domu, nego i suv vazduh: Rešite problem ovako

Zima i hladno vreme zahtevaju tople domove. Koliko god volimo da nam bude toplo u stanu, to sa sobom donosi neželjene efekte, a jedna od njih je smanjena vlažnost vazduha. Suvi vazduh smeta organima za disanje jer su nos, koža i sluzokoža suvi.

To je naročito veliki problem noću pa je dobar savet, između ostalog, ne spavati u jako zagrejanijim prostorijama. Pored toga, suvi vazduh šteti imunitetu jer se smanjuje otpornost na štetne mikroorganizme.

Najvažnije je da se prostorije redovno provetravaju jer se na taj način najlakše omogućuje dodatna vlažnost i uništavaju virusi kojima pogoduju takve sredine. Stručnjaci savetuju da je dovoljno tri od četiri puta dnevno na nekoliko minuta širom otvoriti prozor i provetriti prostoriju. Obavezno to treba uraditi ujutro, čim se ustane, i uveče, pre spavanja.

Posude s vodom su takođe delotvorne. Za radijatore postoje posebne plastične posude u koje se stavlja voda i iz koji isparava vlaga tokom grejanja. Na termo peći možete staviti posude s vodom, u koje može da se stavi nekoliko kapi eteričnog mirisa zbog čega će kuća lepo mirisati. Ovu vodu treba menjati svakog dana.

Postoji još jedan dobar trik koji će ovlažiti vazduh u stanu gde ćete upotrebiti i kore citrusnog voća. U posudu stavite vodu i u nju dodajte korice limuna, limete, narandže ili grejpfruta. Ostavite da ta mešavina prokuha, a para koja isparava će osvežiti prostorije i poboljšati raspoloženje.

Sobne biljke su od velike koristi jer čiste vazduh i vlaže ga. Ne treba ih samo držati u spavaćim sobama, nego i ostale prostore oplemenite fikusima, filadendronima, dracenama…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar