U trendu

Top saveti stručnjaka, kako savršeno uklopiti frižider u vašoj kuhinji

Uvek postoje neki očigledni saveti poput onih da je frižider najbolje smestiti blizu utičnice i da treba kupiti odgovarajuću veličinu za kuhinju kako biste ga mogli savršeno uklopiti. Ali stručnjaci kažu da postoje i drugi važni momenti na koje treba pripaziti.

1. Kuhinjski trougao
Morate razmisliti o rasporedu vaše kuhinje. Ovo može zvučati jednostavno, ali postoji šest vrsta kuhinjskog rasporeda, a čak i tada, svaki kuhinjski raspored je drugačiji. što zavisi od veličine prostorije, može postojati samo ograničen broj područja u koja se može smestiti hladnjak.

Zato je važno pravilo dizajna kuhinjskog trougla. Ovo pravilo nalaže da tri najvažnija uređaja koji utiču na raspored vaše kuhinje, a to su frižider, špored i sudopera, moraju biti postavljeni tako da čine trougao, povećavajući tako efikasnost i protok prostorije. Pitanje je gde bi trebala biti sudopera u isto vreme određuje i najbolji položaj šporeta i frižidera.

– Svrha kuhinjskog trougla je da omogući neprimetno i jednostavno kretanje između radnih područja kuhinje – kaže dizajnerka Adrian Bergman za HomesAndGardens.

2. Postavite frižider blizu ‘zone hrane’
U idealnoj kuhinji sva je hrana pohranjena u jednom prostoru. Imajući to na umu, postavljanje hladnjaka u blizinu ostave ili ormarića za suve namirnice poput testenine, pirinča, konzervi, pa čak i keksa, može pomoći pri pakovanju namirnica i prikupljanju sastojaka za kuvanje i pripremu hrane.

Tako ćete uštedjeti nepotrebno kretanje kroz prostor i olakšati organiziranje hladnjaka i ostave.

– Razmotrite koliko često koristite frižider i šta obično stavljate unutra. Ako ustanovite da stalno otvarate i zatvarate vrata frižidera, ima smisla postaviti ga na prikladnije dostupno mjesto. S druge strane, ako frižider koristite uglavnom za skladištenje hrane koja se ne mora nužno držati na hladnom kao što su začini ili ostaci obroka, možda biste ga trebali postaviti dalje od područja s velikim prometom – kaže Evan Nelson, kreativni direktor tvrtke Nelson Cabinetry.

3. Stavite ga blizu radne ploče
Ideje za kuhinjske radne površine i mesto hladnjaka u kuhinji treba razmotriti zajedno.

– Volim držati hladnjak u blizini stanice za pripremu hrane kako bih mogao brzo pronaći sastojke. Ovo je zgodno jer vas sprečava da gubite vreme tražeći namirnice – kaže kuhar Aysegul Sanford iz Foolproof Living.

4. Izbegavajte prometni dio kuhinje
Frižider mora biti lako dostupan, a istovremeno morate izbeći postavljanje na mesta kroz koja se često prolazi. Takođe, morate ostaviti dovoljno prostora da se vrata mogu potpuno otvoriti, a pritom želite da se stalno otvaraju i zatvaraju na prometnom mestu.

– Ako imate veliku porodicu koja provodi puno vremena u kuhinji ili se tamo redovno družite, pobrinite se da hladnjak postavite tako da mu možete pristupiti bez ometanja drugih – kaže Lucy Searle, glavna urednica Homes & Gardens.

5. Kupite dva hladnjaka
– Za veći, užurbani dom, savršeno rešenje su dva hladnjaka. U jednom na kraju kuhinje držite sastojke koji su vam potrebni za svakodnevno kuvanje, a drugi je ili na kuhinjskom otoku, u ostavi ili pomoćnoj prostoriji koja se koristi samo za odlaganje pića, grickalica i hrane koju ćete koristiti kasnije – kaže Lucy Searle.

Možete li staviti hladnjak pored šporeta?
Tradicionalno se savetuje da hladnjak postavite dalje od šporeta i izvan irektne sunčeve svetlosti, kako biste smanjili potrošnju energije i sprečili prekomeran rad za hlađenje.

Ali kako su tehnologija i dizajn s vremenom napredovali, mnogi moderni hladnjaci imaju efikasne integrisane sisteme hlađenja i jaču izolaciju, što znači da su bolje zaštićeni ako se postave blizu izvora toplote ili su im izloženi.

– Ako je riječ o ugradnom hladnjaku, obično postoji nešto prostora u ormaru koji odvaja hladnjak i šporet ako su postavljeni jedno pored drugog, pa to omogućuje hlađenje uređaja – kaže Jennifer Ebert, digitalna urednica Homes & Gardens.

Mora li hladnjak biti u kuhinji?
Ne, hladnjak ne mora biti u kuhinji i potpuno zavisi od vas gde ćete ga postaviti. Mnogi imaju odvojene hladnjake i zamrzivače u zajedničkim prostorijama, podrumima i garažama, prenosi 24sata.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.