U trendu

Toplotni mostovi

Za nastajanje toplotnih mostova odgovorni su i graditelji i stanari. Zbog površnosti i/ili neznanja zidari često već pri gradnji naprave propuste koji će se kasnije u stanovima pokazati kroz gubitke u toploti ili slaboj zaštiti od nje tokom leta, kao i pojavi vlage usled kondenzacije vodene pare iz vazduha na zidovima i plafonu. Stanari su takođe priča za sebe. Stanovi su pretrpani nameštajem, ventilacija je loša, naknadno se izvode razne građevinske intervencije, zamene vrata i prozora, razna pregrađivanja i slično. Pojavljivanje toplotnih mostova može prilično da vam smanji kvalitet stanovanja.
Postoji nekoliko različitih tipova toplotnih mostova i mnogo više problema koji zbog njih nastaju. Prvo ćemo spomenuti geometrijske toplotne mostove. Oni nastaju povećanjem površine konstrukcije koja oduzima ili daje toplotu. To su uglavnom spoljne ivice i uglovi kuća, ispusti i terase. Zimi se efekat ovakvog toplotnog mosta najlakše prepozna po pojavi buđi u ćoškovima i na plafonima. Nepropisno termo izolovan zid od cigle debljine 30 centimetara malterisan spolja i iznutra na spoljnoj temperaturi od -10 stepeni Celzijusovih i unutrašnjoj temperaturi od 20 stepeni Celzijusa ima svega oko 14 stepeni, dok na mestima gde postoji toplotni most padne i na svega 8 stepeni.
Pored geometrijskih toplotnih mostova, postoje i konstrukcijski toplotni mostovi. Oni nastaju zbog različitih toplotnih provodnosti materijala korišćenih u procesu gradnje, kao i propusta prilikom termoizolacionih radova i ugradnje vrata i prozora. Pojavljuju se i kod oštećenih izolacija, na prozorskim daskama i kutijama za roletne, kao i u slučaju kada se prilikom izolatorskih radova površina zida ne obloži temeljno, pa ispod izolatora ostanu rupe i pukotine.
Maseni toplotni mostovi nastaju na mestima gde je moguć protok vazduha, kao što su vodovodni vodovi, to jest ako postoji prazan prostor oko vodovodnih cevi, električnih i drugih instalacija, a takođe i na mestima gde postoje pukotine u zidu.
Toplotni mostovi formiraju se i na mestima gde se grejno telo nalazi uz zid, na primer, tamo gde je radijator montiran uz spoljni zid sobe.
Sprečavanje gubitaka energije trebalo bi da bude prioritet svake ekološki svesne osobe, a ne treba zanemariti ni uštedu novca jer nedovoljno ili nepravilno izolovana kuća "guta" novac kroz račune za grejanje i klimatizaciju.
Iako su toplotni mostovi problem kojim bi trebalo da se bave prvenstveno građevinari, to ipak ne oslobađa krajnje korisnike od potrebe da ponešto reše i sami.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar