U trendu

Treba li veš sušiti u hladu ili na suncu? Odgovori će mnoge iznenaditi

Kako bi odeća ostala sveža i mirisna, opran veš je najbolje sušiti napolju. Međutim, moraju se poštovati određena pravila kako bi se održao kvalitet tkanine i očuvala vlakna vaše odeće.

Odluka o tome hoćete li odeću sušiti u hladu ili na suncu može se činiti trivijalnom, ali ipak postoje važna praktična razmatranja uključena u ovo pitanje. S jedne strane, sunce nudi brzo i prirodno rešenje, dok hlad može očuvati boje veša. Šta izabrati?

Sunce za prirodne bele tkanine

Sušenje na suncu ima nekoliko neprocenjivih prednosti. Pre svega, brzo je i efikasno, posebno po vrućem sunčanom vremenu.

Sunce ima prirodni efekat izbeljivanja koji može pomoći u uklanjanju tvrdokornih mrlja i učiniti odeću čistijom. Osim toga, sunce deluje kao prirodni dezinficijens, ubijajući bakterije i grinje potencijalno prisutne na odeći.

Međutim, sušenje na suncu nije bez nedostataka. Sunčevi ultraljubičasti zraci mogu s vremenom izblediti tkanine i boje. Osim toga, sušenje na suncu može neke tkanine učiniti lomljivijim, što bi moglo skratiti njihov vek trajanja.

Senka za tamni tekstil

Poznato je da sušenje u hladu čuva boje odeće. Odsutnost direktne sunčeve svetlosti uveliko smanjuje rizik od promene boje. Osim toga, sušenje u hladu nežnije je za osetljiva vlakna i tekstil, produžujući vek trajanja odeće.

S druge strane, sušenje u hladu može potrajati duže, naročito po vlažnom ili hladnom vremenu. Ovo može biti manje zgodno ako vam je odeća potrebna za brzo sušenje.

Da li je moguće sušiti odeću noću?

Sušenje odeće napolju noću može se činiti zgodnim, ali ovaj se postupak ne preporučuje zbog raznih faktora.

Noćna vlaga, naročito u noći punog meseca, može usporiti proces sušenja. Dok dugotrajna vlaga može da doprinese razvoju plesni i razgradnji tekstilnih vlakana, što može oštetiti vašu odeću i smanjiti joj životni vek.

Konačno, jutarnja rosa može promeniti boju vaše odeće. Sastoji se od peroksida, prirodnog izbeljivača.

Da li je moguće sušiti odeću napolju zimi?

Kad temperature padnu i nastupi zima, ideja o sušenju veša na otvorenom može se činiti kontraintuitivnom. Međutim, sunčani dani zimi mogu biti idealni za sušenje na otvorenom. Čak i ako su temperature niske, toplota sunca može ubrzati proces sušenja.

Vetroviti dani pomažu u uklanjanju vlage iz rublja, čak i u hladnim danima. Proverite da li je vaš veš pravilno raširen i razmaknut kako biste omogućili dobru cirkulaciju vazduha.

Za kačenje veša odaberite zaštićeno mesto dobro izloženo suncu. Izbegavajte područja gde veš može biti izložen snegu ili kiši.

Odluka hoćete li odeću sušiti u hladu ili na suncu zavisi od raznih faktora, uključujući vaše lične preferencije, vrstu odeće koju sušite i vremenskim uslovima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar