U trendu

Tri genijalna trika uz koja će balkonske biljke poživeti izuzetno dugo

Uz nekoliko jednostavnih saveta, konačno možete ućutkati čak i najtvrdoglavije kritičare koji tvrde da ne možete održati biljke u životu. Biljke su (skoro) kao mala deca: žele da budu negovane, cenjene, „hranjene“ i treba im svoj prostor. Ako se pridržavate ovih saveta, sve vaše biljke će ostati zdrave i srećne.

Vodite računa o drenaži

Uverite se da vaše saksije imaju dovoljno rupa na dnu za laku drenažu vode. Stavite sloj ekspandirane gline za dobru drenažu kako vaše biljke ne bi stajale u vodi. Vlakna koja razdvajaju ekspandiranu glinu i zemlju osiguravaju da sve ostane lepo i čisto.

Dajte im dovoljno prostora

Biljke u početku mogu biti male, ali brzo rastu, stoga je važno da ih ne sadite preblizu. Za manje biljke važi pravilo: ostavite rastojanje otprilike širine ruke od ivice posude. Za veće ili brzorastuće biljke ostavite jedan ili dva dlana razmaka između njih.

Zalijvate ih pravilno

Pri zalivanju je važan pravilan ritam – ni previše ni premalo. Na sunčanom balkonu okrenutom prema jugu tokom leta, vaše biljke mogu biti žedne ujutru i uveče.

Ali samo nemojte zalivati na podnevnoj vrućini. Vodu je najbolje ostaviti u kanti za zalivanje preko noći kako bi se udobno zagrejala na sobnu temperaturu i oslobodila naslage kamenca, piše Novi list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.