U trendu

Tri rešenja za uklanjanje žutih mrlji s dušeka: Prirodno, hemijsko i ekstremno

Dušeci su magnet za prljavštinu, a razlog je jednostavno gravitacija. Dušeci privlače čestice prašine iz vazduha i plodno su tlo za stvaranje gljivica i plesni. Budući da mnogo sati provodimo u krevetu, dušeci su dosta vremena u kontaktu s našim telom. S obzirom na to da ljudska tela izlučuju puno tečnosti poput znoja i kožnih ulja, prirodno je da se zaprljaju.

Gljivice i bakterije nalaze se u dušeku i tu nalaze odlično tlo za razmnožavanje. Održavanje vašeg dušeka besprekornim nije samo pitanje čistoće, već i zdravlja. Ako ste ikada čuli za stenice, znate koliko mogu biti zastrašujuće.

Ipak, nemojte misliti da je dobro održavanje dovoljno za garanciju besprekorno čistog kreveta. Čak i najzagriženija čistačica povremeno će naleteti na žute mrlje na dušeku.

Šta uzrokuje žute mrlje na dušeku?

Postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati žute mrlje na vašem dušeku. Neke su bezopasne, a druge su opasne za vaše zdravlje. Budući da prosečna osoba ne može da razluči te dve vrste, žute mrlje uvek treba očistiti čim ih primetite.

Naša tela luče mnogo različitih tečnosti. Jedna od njih je sebum, ulje koje naše telo proizvodi kako bi zaštitilo i hidriralo našu kožu. Sebum se takođe nalazi u kosi.

Žute mrlje na dušeku mogu biti i posledica jedenja u krevetu, inkontinencije, a mogu se pojaviti i zbog nezgoda dece ili kućnih ljubimaca na vašem krevetu, gde je verovatno objašnjenje tih mrlja urin.

Znoj je neprijatan jer je u početku nevidljiv, ali ako mu dopustite da se nakupi, ostaviće ružan i smrdljiv trag.

Daleko najgori uzrok žutih mrlja na madracu je plesan. Znoj, urin i ulje uzrokovaće umnožavanje plesni na vašem madracu. Ona se munjevito širi na vlažnim i toplim delovima domaćinstva iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu materiju zvanu mikotoksin.

Mikotoksini napadaju vaš disajni sistem. Ako primetite da imate problema s disanjem, naročito noću, pregledajte svoj krevet i potražite plesan jer bi to mogao biti uzrok. Plesan takođe može uzrokovati iritaciju kože i gljivične infekcije.

Na kraju, dotrajalost dušeka takođe uzrokuje gubitak izvorne čiste boje madraca. To je prirodno i bezopasno, ali može otežati mogućnost uočavanja opasnijih žutih mrlja na dušeku. Ako je vaš dušek star, verovatno je bolje da ga zamenite. Evo kako ukloniti žute mrlje s dušeka.

Prirodno rešenje

Ovo je ekološki prihvatljivije rešenje. Soda bikarbona vam je prijatelj. Pomešajte vodu, so i sodu bikarbonu u posudi da napravite smesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu direktno na krevet. Nemojte se usredsrediti samo na zamrljano područje, iako na njemu treba koristiti više mešavine nego na drugim mestima. Čistite ceo dušek i pobrinite se da se plesan ne proširi previše.

Nakon što ste smesu naneli, ostavite da odstoji 30 minuta.Nakon toga obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem mrlje, prenosi Index.hr.

Hemijsko rešenje

Opet će vam biti potrebna soda bikarbona, osim što ćete je ovaj put pomešati s deterdžentom za sudove. Svaki tečni deterdžent dobro će poslužiti, ne brinite previše o robnim markama ili mirisima. Rastvor koji napravite treba da bude penušav. Nanesite ga na zamrljano područje, tapkajući ga ravnomerno rukavicama ili mokrim peškirom. Nakon što nanesete ovu smesu na celo umrljano područje, ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ga obrišite mokrim peškirom.

Još niste gotovi. Poprskajte uprljano područje vodonik peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim peškirom. Obrišite preostali vodonik peroksid suvom krpom. Postupak je gotov, osim ako mrlja nije nestala. Ako je to slučaj, ponovite ceo postupak ispočetka.

Ekstremno rešenje

Možete da zamenite svoj dušek ako je prestar. To, svakako, nije uvek izvodljivo, a ujedno je i najskuplje rešenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar