U trendu

Tri uređaja u vašem domaćinstvu koji „gutaju“ struju: Evo kako možete da uštedite

Porast cene električne energije predstavljaj teret za mnoge potrošače. Noću, kada je svetlo ugašeno, a vi ležite u krevetu, postoje kućani aparati koji “gutaju” struju, piše Fenix Magazin.

Međutim, postoje jednostavni trikovi kako te kućane aparate noću „ukrotiti“ i uštedeti struju.

Ruter radi i troši električnu energiju 365 dana u godini i, iznad svega, 365 noći. To se svakako odražava na račun za struju. Najbolji savet za uštedu novca: isključite ruter noću. Ne samo da štedite struju, nego se i štitite od hakerskih napada.

Još jedan noćni gutač energije je zamrzivač: godišnje se na korištenje potroši više hiljada dinara. Naravno, proizvodi se moraju hladiti i noću, a ne možete tek tako isključiti struju. Ali ako redovno odmrzavate zamrzivač, ne trošite nepotrebnu energiju. Jer što je deblji sloj leda, potrebno je više električne energije za održavanje niskih temperatura. Dakle, ako redovno odleđujete zamrzivač, štedite između 15 i 45 posto na troškovima energije.

Uveče brzo napunite mobilni i ostavite punjač u utičnici? Budite oprezni: punjač nastavlja da troši struju i nepotrebno povećava vaš račun za električnu energiju. Iz tog razloga uvek ga izvucite iz utičnice nakon punjenja ili koristite produžni kabl s prekidačem koji se može isključiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.