U trendu

Trik koji spašava život! Evo zašto nikad ne treba stavljati ovakvu hranu u frižider

Topla hrana u frižider, da ili ne?

Eksperti kažu da je pravilno čuvanje preostale hrane ključno za sprečavanje trovanja hranom. Dokazano je da pravilno hlađenje hrane smanjuje vreme provedeno u „opasnoj zoni“, gde se bakterije mogu razmnožavati. Bakterije poput Clostridium perfringens i Bacillus cereus mogu preživeti visoke temperature i mogu uzrokovati ozbiljne simptome trovanja hranom, poput povraćanja i dijareje, prenosi avaz.ba.

Neke namirnice su rizičnije od drugih, uključujući meso i proizvode od žitarica kao što su pirinač i testenina. Dakle, ako su u pitanju ova kategorije hrane, trik je u tome da ih treba pravilno ih ohladiti.

Ali to ne znači da je najbolje odmah staviti ostatke u frižider. Pravilno hlađenje je ključno, ali ne biste trebali čekati i predugo da ohladite ostatke. Stručnjaci preporučuju da hranu ostavite van frižidera do dva sata. Takođe, vruća hrana će se ohladiti gotovo jednako brzo i na kuhinjskom pultu kao i u frižideru, jer razlika u temperaturi nije tako velika.

Dakle, dok god ne ostavljate hranu van frižidera duže od dva sata, trik je u tome da je važnije kako ih čuvate u frižideru nego da pokušavate ubrzati proces hlađenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.