Trik naših baka: Sipajte ovaj sastojak u mašinu i odeća će opet biti bela kao sneg

Verovatno vam se bar jednom desilo da vaš blistavo beli veš nakon samo nekoliko pranja promeni boju i postane sivkast ili požuteo.

Sigurno ste se tada uhvatili za glavu i posegnuli raznim hemikalijama za izbeljivanje veša. Međutim, naše bake i domaćice znaju za jedan trik sa sirćetom koji zaista čini čuda.

Vraća belinu i omekšava veš

Alkoholno sirće je odličan prirodni izbeljivač koji će požutelom ili sivkastom vešu vratiti belinu kao kad je tek kupljeno.

U mericu za tečni deterdžent ulijte malo sirćeta, stavite ga u bubanj zajedno s vešom i uključite mašinu na program na koji inače perete beli veš. Na ovaj način ćete ukloniti vidljive mrlje od znoja ili dezodoransa s omiljenih majica.

Kod tvrdokornih mrlja odeću natopite u vrućoj vodi i dodajte pola čaše sirćeta. Ostavite nekoliko sati da dobro upije, a potom uobičajeno operite u mašini.

Osim što uklanja mrlje i vraća belinu odeći, alkoholno sirće odlično omekšava veš, i to bez štetnih hemikalija koje se nalaze u omekšivačima.

Ulijte sirće u odeljak za omekšivač. Nemojte brinuti za miris, nestaće tokom pranja.

Smanjuje talog deterdženta i čisti veš mašinu

Ako često primećujete tragove deterdženta na odeći, i to najčešće onoj tamnoj, alkoholni sirće će rešiti i taj problem.

Mericu za tečni deterdžent do pola napunite sirćetom, stavite u bubanj zajedno s odećom, bilo tamnom ili šarenom, i uključite mašinu.

Sirće će na taj način smanjiti taloženje deterdženta na odeći koja će nakon pranja biti bez i jedne mrlje.

Osim toga, sirće je efikasno sredstvo za čišćenje veš mašine od kamenca, neugodnih mirisa i plesni.

Mericu napunite sirćetom i stavite je u prazan bubanj, a u odeljak za deterdžent stavite malo sode bikarbone i uključi program pranja na najvišoj temperaturi, te pustite da odvrti ceo ciklus.

Postupak ponavljajte jednom mesečno jer čista veš mašina je potrebna za čist veš.

Sirće pomaže i protiv statičkog elektriciteta koji se pojavljuje na vunenim džemperima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.