U trendu

Trik naših baka za čišćenje varjača: Evo zbog čega su trajale decenijama, a bile bez mirisa

Drvena varjača savršen je i gotovo nezamenjiv alat u kuhinji. Nažalost, podložan je propadanju. Ne sme se prati u mašini za sudove, a i sklona je upijanju mirisa. Pokazaćemo vam kako da pravilno održavate drvenu varjaču.

Materijali za kuhinjske dodatke i pribor

Metalni dodaci i dodaci od nerđajućeg čelika lako se održavaju čistima, ali ne preporučuje se njihovo korišćenje na teflonskim i osetljivim površinama. Silikonski nastavci mogu se prati u mašini za sudove i jednostavni su za korišćenje, ali neke odbija njihova visoka nabavna cena. Zato se obične drvene varjače ne mogu izbaciti iz mnogih kuhinja i domaćinstava.

Uz pravilnu negu, mogu služiti dugi niz godina. Sklone su upijanju ne samo mirisa iz drugog posuđa i otpadne vode, već i hemikalija i sredstava za čišćenje koje se ispira sa drugog posuđa.

Pravilna nega kuhinjske varjače

Drvenu varjaču potrebno je ručno oprati odmah nakon upotrebe. Perite deterdžentom i sunđerom, ali nemojte koristiti žičanu četku ili abrazivnu stranu sunđera. Osušite drvenu varjaču odmah nakon ispiranja i ostavite je da se potpuno osuši u rešetki.

Protiv mirisa drvene varjače

Dugo korišćene drvene varjače imaju neprijatan miris. Očistite ih limunovim sokom. Umočite drvenu varjaču u limun, ostavite nekoliko minuta, a zatim isperite. Smrada se možete rešiti i čišćenjem drvene varjače u mešavini vode i sode bikarbone. Drvene varjače natopljene masnoćom možete očistiti tako da ih kuvate u šerpi s vrućom vodom 10 minuta.

Zaštita drvene varjače

Drvene posude i posuđe zaslužuju zaštitu. Za njihovo održavanje možete koristiti posebna mineralna ulja, pčelinji vosak ili emulziju za tretiranje drvenog posuđa. Ni u kojem slučaju nemojte koristiti obična kuhinjska ili prehrambena ulja, naprotiv, uzrokuju miris drvenog posuđa.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.