U trendu

Trik slavne kuvarice decenijama svađa ljude: Evo gde grešimo kad kuvamo jaja

Mnoge stvari u životu uzimamo zdravo za gotovo, neke radnje radimo potpuno rutinski, bez razmišljanja. Jedna od tih rutinskih stvari je i kuvanje jaja.

Zato i ne čudi što stavovi čuvene američke kuvarice Meri Frensis Kenedi Fišer već osam decenija izazivaju hiljade različitih komentara. Inače, Meri je preminula 1992. godine, ali njene knjige i danas izazivaju velik interes.

Tako su izdavači nedavno pripremili reizdanje njene knjige “How To Cook A Wolf” iz 1942. godine, a u njoj Fišerova govori o metodama koje koristimo prilikom kuvanja jaja i zašto su one pogrešne.

Kako prenosi objektiv.rs, ona smatra da je izraz “skuvati jaja” netačan, i da se tajna uspešne pripreme ovog jela krije u činjenici da se jaja, u stvari, ne kuvaju. Meri objašnjava da u trenutku kad ubacite jaje u ključalu vodu  žumance ostaje ostaje sirovo, a belance se odmah skuva. Cilj je da kuvate sve sastojke jaja u isto vreme i na isti način. Zato ona nudi dve alternative za koje smatra da postižu bolje rezultate.

Kako biste sprečili pucanje ljuske, predlaže da jaje najpre prelijete hladnom vodom, a tek zatim ga stavite u proključalu vodu. Ostavite ga na laganoj vatri koliko želite, a Fišerova napominje da će se na taj način skuvati podjednako brzo kao i kad voda krčka, ali će biti bolje kuvano.

Za drugu metodu predlaže da u malom loncu uronite jaje u hladnu vodu koju potom brzo zagrejete, a čim voda provri, jaje je gotovo i spremno za konzumaciju. Posle je ipak priznala da postoji i nedostatak, jer je teže očistiti ljusku s jaja ako koristite njene metode. Iznenađujuće ili ne, njeni predlozi su izazvali pravi rat komentarima – jedni tvrde da su im njeni saveti otvorili oči, dok su drugi ubeđeni da je ovo potpuna budalaština.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar