U trendu

Trik za blistave fuge i začepljene odvode: Evo kako očistiti najgora mesta u vašem kupatilu

Napravite mentalni spisak mesta koja najmanje volite da čistite u kući: postoji dobra šansa da je kupatilo među njima. Tu su prljave fuge, začepljeni odvodi, a WC ne treba ni spominjati, zar ne? Iako ribanje ovih područja verovatno nikada neće postati vaš omiljeni kućni posao, donosimo nekoliko saveta koji vam mogu malo olakšati čišćenje tih mesta.

Evo kako očistiti neka od najzahtevnijih mesta u svom kupatilu, tako da ono može brzo zablistati, piše Real Simple.

Prljave fuge

Pomešajte sodu bikarbonu i hidrogen peroksid u odnosu 2:1 da dobijete pastu. Nanesite na fuge i ostavite 10 minuta. Onda znate šta vam je činiti. Uzmite staru četkicu za zube koju više ne koristite i bacite se na ribanje, obraćajući posebnu pažnju na najprljavija područja.

Začepljen odvod tuša

Započnite s najlakšom metodom: Zakuvajte vodu, a zatim je polako sipajte u odvod. Cilj je da ključala voda pomogne da se otope naslage sapuna i naslage koje blokiraju cev. Ako to ne uspe, možete pokušati da sipate 1/2 šoljice sode bikarbone u odvod, a zatim 1/2 šoljice alkoholnog sirćeta. Pokrijte odvod mokrom krpom i ostavite 5 minuta pre ponovnog ispiranja vrućom vodom. I dalje nemate sreće? Možda je vreme da pozovete profesionalce.

WC šolja (i oko WC-a)

Kako bi čišćenje prostora oko WC šolje i same WC šolje bilo što bezbolnije, uložite u pravi alat. Potražite WC četku sa posudom koji vam omogućuje da ga sakrijete izvan vidokruga kada nije u upotrebi. Kada završite s ribanjem šolje, naslonite dršku četke između daske i poklopca kako bi mogla da se osuši pre nego što je vratite u posudu. Ako se saginjete da oribate pločice iza svog WC-a, verovatno ste se previše približili WC-u. Rešenje: uložite u produžni čistač za ribanje pločica koji manevriše oko dna WC šolje.

Plesniva zavesa za tuš

Ako ste dopustili da vaša zavesa za tuširanje dođe do te mere da bude prekrivena plesni, mogućnost čišćenja može delovati zastrašujuće. Jedno brzo rešenje: u mašinu za pranje veša se stavi zavesa zajedno s još dva peškira i opere se na nižim temperaturama. U prašak je potrebno dodati kašičicu ili dve sode bikarbone, a kasnije se doda i sirće.

Izduvna ventilacija za kupatilo

Verovatno to ne primećujete prečesto, ali dok to primetite, verovatno je vreme za dubinsko čišćenje. Kada se zanemari, izduvni otvor u kupatilu skuplja prašinu i stvara plesan, koja bi mogla ponovno da cirkuliše u prostoriju. Za početak, usisajte prašinu na ventilacijskom otvoru pomoću nastavka alata za proreze na usisivaču. Zatim vlažnom krpom od mikrovlakana obrišite preostalu prašinu. Ako ovo ne uspe, možda je vreme da uklonite poklopac ventilacijskog otvora i nakvasite ga, prenosi Večernji list.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar