U trendu

Trik za savršeno pranje belih patika u veš mašini (video)

U kratkom snimku objavljenom na TikToku korisnica Dee, pod nadimkom @themodepursuit, pokazala je pratiocima kako mogu da iskoriste predmete iz kuhinje za čišćenje prljave obuće.

@themodepursuit

#cleantok #cleaninghacks #fashiontiktok #nike #sydney #australia #sneakers #cleanshoes

♬ SIX’FO – ZaeHD & CEO

Zamrljane patike najpre je isprskala sredstvom za uklanjanje mrlja pre pranja i onda trljala. Zatim posipa sodu bikarbonu preko patika, upućujući pratioce da je dobro utrljaju sunđerom. „Ostavite da se suši oko sat vremena“, kaže ona „pre nego što stavite patike u veš mašinu.“

U ovoj fazi važan korak je zamotati obuću u peškir pre nego što se stave u mašinu. Peškir će pomoći u zaštiti od oštećenja tokom okretanja bubnja. Savjetuje da koriste uobičajeni prašak za pranje po izboru i patike perete uobičajenim ciklusom.

Video je pregledan više od 80.000 puta, a mnogi korisnici su se šokirali kako su patike posle pranja bile bele pomoću ove metode.

Ali, treba li uopšte prati patike u mašini?

Pitanje treba li ili ne stavljati svoje patike u veš mašinu već godinama muči vlasnike ove vrste obuće. Dok su neki, poput Dee, oduševljen rezultatima, drugi su oštetili svoje patike.

Ako odlučite da poslušate ovaj savet i svoje patike ipak prate u mašini, preporučuje se da najprije skinete uloške i pertle. Uložak je zbog materijala od kojeg se sastoji sklon zadržavanju prevelikih količina vode, a uklanjanjem pertli možete biti sigurni da će vaše patike biti ravnomjerno očišćene. Takođe, sprečavate promenu boje belih pertli.

Kad je u pitanju sušenje patika nakon pranja, izbegavajte radijatore i mašinu za sušenje jer bi toplota mogla oštetiti plastične i gumene komponente. Umesto toga, osušite ih na vazduhu, po mogućstvu napolju ako to vreme dopušta, piše Independent.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.