Trik za zalivanje koji će vas oduševiti: Posadite ovo u zemlju i nijedna biljka vam neće uvenuti

Kao kućni baštovan, verovatno tražite savete za brigu o svojoj bašti. Pa, danas imamo veoma zanimljiv trik za vas: trik sa šišarkom za savršeno zalivanje.

Ovaj savet je jednostavan i lak za primenu i omogućiće vam da optimalno zalivate baštu. Zato ćemo videti kako da izvedemo ovaj trik i koje su njegove prednosti.

Šišarka je prirodni proizvod dobijen od bora sa kojeg se uklanjaju iglice. Spolja je tvrda i čvrsta, a unutrašnjost mekana i sunđerasta, što obezbeđuje optimalnu apsorpciju. Može se lako napuniti vodom kako bi se obezbedilo savršeno zalivanje.

“Trik s šišarkom” dobro je čuvana tajna koja trenutno postaje ultimativni trik za poznavatelje sobnih biljaka. A trik funkcioniše ovako:

Zgrabite šišarku i posadite je otprilike jedan centimetar duboko u zemlju vaše sobne biljke.

Kada je tlo vlažno, ljuske šišarke se zatvaraju. Međutim, ako je tlo presuvo, šišarka će se otvoriti i odmah ćete znati da biljku treba zalivati! Razlog: kada je vreme vlažno, šišarke se zatvaraju kako bi zaštitile svoje seme. Stoga su idealni mali pomagači za prepoznavanje potreba vaših biljaka za vodom!

Na ovaj način možete osigurati da vaša biljka dobije sve hranljive materije koje su joj potrebne.

U kojim vrstama biljaka se može koristiti šišarka?

Šišarke nisu samo estetski i originalni ukras, već se mogu koristiti i za zalivanje biljaka.

Zaista, šišarke su odličan način da obezbedite vašim biljkama jednaku dozu vode dok ih održavate konstantno hidriranim. Međutim, važno je znati koje vrste biljaka mogu imati koristi od šišarke. Evo liste biljaka koje se mogu zalivati ovim sistemom:

  • sukulenti
  • kaktus
  • sobne biljke

Šišarke su idealne za male i srednje biljke koje zahtevaju konstantnu vlagu i sa relativno kratkim korenom. Zbog toga su idealni za male sobne biljke kao što su sadilica ili bršljan.

Šišarke se mogu koristiti i za zalivanje većih saksija, kao što su paprati ili kaktusi. Konačno, oni su posebno korisni za saksije do kojih je teško doći ili zalivati ručno.

Kako čuvati šišarku?

Šišarka je prirodan i ekonomičan način da se biljkama obezbedi potrebno zalivanje. Međutim, da biste imali koristi od toga na duži rok, važno je da ga pravilno skladištite.

Najbolji način da to uradite je da je stavite na hladno i suvo mesto van direktne sunčeve svetlosti. Možete je umotati i u plastične kese kako biste sprečili višak vlage.

Jednom nedeljno proverite da li je omekšala i uklonite višak vode tamponom izopropil alkohola ili mekom krpom. Ako počne da se raspada, bacite je i zamenite ga novom šišarkom.

Takođe, važno je zapamtiti da se šišarke suše brže od plastičnih flaša. Zbog toga se preporučuje da ih zamenite svakog meseca kako biste osigurali da biljke dobijaju dovoljno vode.

Takođe možete staviti nekoliko šišarki u staklenu teglu sa poklopcima kako biste im produžili životni vek. Na taj način ćete dobiti prednosti zalivanja šišarki bez previše čestog trošenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.