U trendu

Trikovi da uklonite mrlje od čaša na drvenom stolu, sve sastojke već sigurno imate kod kuće

Na drvenim stolovima često se mogu stvoriti okrugli, beli, vodeni tragovi od čaša, a to može biti vrlo problematično ukloniti. Iako mnogi misle da ih se nemoguće rešiti jednom kada se otisnuli u drvo, to nije tako. Postoji nekoliko proizvoda i predmeta koje sigurno imate kod kuće, a mogli bi u potpunosti ukloniti mrlje, piše Express.

Majonez

Prema rečima stručnjaka, majonez je najlakši način da uklonite mrlju od vode. Da biste to učinili, dodajte malu količinu na krpu od mikrovlakana i utrljajte ga u mrlju. Ostavite da odstoji nekoliko sati s papirnatim ubrusom na vrhu. Ulje u majonezu pomaže da se istisne vlaga u ubrus i sa samog stola. Proverite mrlju nakon nekoliko sati i ako nestane, majonez možete ukloniti, a sto ispolirati krpom. Ako nije uspelo, ponovite postupak, ali ostavite majonez da odstoji preko noći.

Pasta za zube

Pasta za zube ima mnogo primena u domu, a vrlo je efikasna i u uklanjanju vodenih tragova s drvenog stola. Međutim, korišćenje paste za zube za uklanjanje ovih mrlja zahteva određenu vrstu paste. Naime, ona mora biti bela, ali ne ona za izbeljivanje zuba, jer bi to moglo da promeni boju drva.

Utapkajte obilnu količinu paste na krpu pre nego što je stavite na mrlju. Zatim je uklonite vlažnom krpom i pustite da se osuši, a onda ispolirajte sredstvom za poliranje nameštaja. Ako ovo ne uspe, pomešajte jednake delove paste za zube sa sodom bikarbonom i ponovite postupak, jer je to još jača smesa.

Pegla

Ova metoda najbolja je za mrlje koje su još vlažne i koje su se tek pojavile, jer toplota pegle može pomoći pri isparavanju vlage. Kako biste uklonili mrlju, uklonite vodu iz pegle i postavite je na nisku temperaturu. Dok se greje, stavite čistu običnu krpu preko mrlje. Zatim lagano stavite peglu na vrh tkanine.

Nakon nekoliko sekundi proverite vodene tragove da vidite jesu li nestali. Ako nije uspelo, nastavite da ponavljate  dok mrlje ne nestanu. Stručnjaci preporučuju korišćenje obične, jednobojne krpu umesto one s uzorkom, kako bi se sprečilo prenošenje na površinu.

U kombinaciji s peglom možete koristiti i vazelin jer ulje u njemu pomaže u uklanjanju belih vodenih mrlja. Sve što treba da uradite je da nanesete vazelin i ‘ispeglate’ ga krpom preko mrlja. Ostavite ga da odstoji preko noći, a zatim ga ujutro samo obrišite čistom krpom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar