U trendu

Trikovi kako da vam se prašina manje skuplja po nameštaju

Prašina nastaje na policama, u uglovima, na nameštaju, na televizoru i ponekad izgleda kao je nemoguće rešiti je se. Međutim, postoji nekoliko jednostavnih načina na koje možete smanjili količinu prašine u domu.

Slavna kuvarica Marta Stjuart savetuje kako da smanjite taloženje po nameštaju i ostalim delovima domaćinstva, prenosi 24 sata.

Koristite otirače

“Kako biste sprečili ulazak prašine u dom na cipelama, nabavite dva otirača od kokosovih vlakana pa jedan stavite pred ulazna vrata, a drugi odmah kad uđete u kuću. Takođe, izuvajte se kod ulaza i zamolite goste da i oni urade isto. To može zadržati nešto prašine u hodniku pa je neće biti po celoj kući”, savetuje.

Držite prozore zatvorenima

Ovo se odnosi na kuće i stanove koji se nalaze uz prometne ulice. Iako se prozor mora otvarati kako bi se kuća provetrila, Martin savet je one u prizemlju, koji gledaju na put, zatvarati češće.

“U vreme najveće saobraćajne gužve automobili mogu da podignu dosta prašine koja će neminovno ući u vaš dom kroz otvorene prozore pa je bolje da u to vreme držite prozore zatvorenima”, kaže. Takođe, proverite da li vam sva vrata i prozori dobro prianjaju ili negde postoje procepi kroz koji ulazi spoljni vazduh.

Osim zbog prašine, ovaj problem je dobro sanirati pre zime kako topli vazduh iz kuće ne bi izlazio.

Držite biljke kraj prozora

Ako prozor mora češće da bude otvoren, bilo širom ili na kip, tad na dasku uz prozor poređajte kućno bilje – ono će zadržati deo prašine. “Poznato je da kućne biljke filtriraju prašinu. Preporuka je odabrati biljku s dlakavim ili naboranim listovima, jer će uhvatiti više prašine nego ona glatkog lišća”, savetuje Stjuart.

Menjajte filtere za vazduh

“Bez obzira imate li sistem centralnog grejanja i hlađenja ili koristite prozorske jedinice, filtre za vazduh treba redovno menjati. Preporuka je menjati taj filter svaka tri meseca kako biste smanjili količinu prašine u kući”, napominje, ali to opet zavisi od veličine prostora, dobu godine…

“Brzi vizualni pregled će vam reći da li je vreme da promenite taj filter ili ne”, dodaje.

Redovito menjajte posteljinu

“Posteljina može biti vodeći uzrok nakupljanja prašine u kući zato što posteljine, navlake za jorgane i jastučnice skupljaju prašinu i sa svakim pomeranjem se te čestice rašire po prostoru. Kako se to ne bi dogodilo, preporuka je pranje posteljine svake dva nedelje”, kaže.

Takođe, posteljinu dobro provetrite svaka dva ili tri dana.

Održavajte dlaku kućnih ljubimaca

I kućni ljubimci znaju da budu glavni izvor prašine u domu pa ih nije loše češće dobro iščetkati tokom šetnje po parku. Osim što ćete tako iz njih izbaciti deo sitnih čestica prašine, izvući ćete i dlake koje bi inače popadale u vašem domu.

Takođe, redovno usisavajte mesta gde životinje borave i spavaju.

Nabavite pročišćivač vazduha

“Pročišćivač vazduha čisti vazduh u vašem domu. Iako ne može u potpunosti da ukloni prašinu, pomaže u smanjenju količine prašine koja se taloži u kući. Kada prašina uđe u prostor, ona lebdi vazduhom. Pročišćivač vazduha igra svoju ulogu tako što hvata prašinu pre nego što ona ima priliku da se nataloži na površinama u domu”, objasnila je.

“Uređaj hvata čestice pomoću ventilatora i unutarnjeg filtera, koji cirkuliše vazduh u prostoriji. Ventilator uvlači vazduh, zajedno s neželjenim česticama prašine, zatim filtrira i pročišćava vazduh te ga vraća natrag u prostoriju, dok prašina ostaje zaglavljena u filteru uređaja”, objasnila je.

Još nekoliko odličnih saveta

Ne koristite pajalicu

Ovo pomagalo za čišćenje zapravo pravi više štete nego koristi jer prašinu samo rasteruje unaokolo, s jedne površine na drugu. Ako baš ne možete bez njih, češće ih operite pod vodom ili jednostavno zamenite novom.

Očistite grejalice i klima uređaje

Tamo mogu da se kriju velike količine prašine, što znači da ćete vi očistiti kuću, a prašina će opet izleteti iz ovakvih uređaja i nataložiti se na stvarima. Stoga je zgodno povremeno ih očistiti pomoću usisivača.

Ne brišite prašinu ‘na suvo’

Kao i kod pajalice, i ovom slučaju prašina će se samo razleteti i premestiti na drugu površinu. Zato neka krpica kojom čistite ili pajalica budu vlažni dok brišete jer će se tako čestice zadržati na krpi ili pajalici.

Sprej za poliranje ne nanosite direktno na nameštaj

Ako to radite na taj način, tad samo rizikujete da se na nameštaju stvore slojevi koji će kasnije samo privlačiti prašinu. Umesto direktnog nanošenja na nameštaj, sprej za poliranje najpre naprskajte po krpi pa ga njome nanosite.

Redovno menjajte filter na usisivaču

Filteri su dizajnirani upravo zato da hvataju i zadržavaju čestice prašine. Ako ih ne menjate, prašina se nakon usisavanja neće zadržavati u usisivaču već će leteti prostorijom i skupljati se na nameštaju.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar