U trendu

Trikovi naših baka: Evo kako ćete uz pomoć samo 2 sastojka izbeliti posivele zavese

Postoji jedna neizbežna činjenica kada su zavese u pitanju – pre ili kasnije ćete primetiti da su vaše prelepe snežno bele zavese počele da žute. Međutim, ovo se može sprečiti bez previše napora. Samo treba da primenite prave metode koje su koristile još i naše bake.

Postoji način pranja zavesa koja je zapravo vrlo jednostavan i potrebna su vam samo 2 sastojka koja verovatno imate kod kuće – so i sirće.

Prvo dobro obrišite prašinu sa zavesa, a zatim ih potopite u toplu vodu 10 minuta da biste se oslobodili prašine. Isperite čistom vodom. Sada pripremite rastvor tople vode na sledeći način: stavite 6 kašika soli u vodu i ponovo potopite zavese 10 minuta. Isperite čistom vodom. Sada razblažite 2 kašike sirćeta u vrućoj vodi. Potopite zavese u ovaj rastvor još 10 minuta. Na kraju, operite zavese u mašini za pranje veša, okačite ih i ostavite da se osuše.

Ako imate zavese koje su prljavije nego obično, onda ih je pre takvog pranja potrebno potopiti u vodu sa dodatkom sode bikarbone ili praška za pranje veša. U činiju sipajte oko 5 litara vode i dodajte paketić sode bikarbone. Ostavite zavese u ovoj mešavini celu noć, a ujutru ih operite u veš mašini. Zatim u 10 litara vode dodajte pola čaše sirćeta i potopite zavese u ovaj rastvor oko 10 sati. Nakon ovog vremena, treba ih oprati i okačiti da se potpuno osuše. Sirće je dobro dodati i u mašinu za pranje veša. Ako perete zavese u njoj, dodajte 1/2 šolje sirćeta, prenosi Jutarnji.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.