U trendu

Trikovi naših baka: Prozora su prale ovim povrćem

U Knjizi za svaku ženu koja je izdata davne 1952. godine u Zagrebu mogu se pronaći mnogi korisni saveti naših baka o održavanju čistoće kuće. U njoj se spominje i da su žene nekada stakla ribala jednim neobičnim povrćem – krompirom.

Koristile su ga ovako: ‘Iseče se oljušteni i čisto oprani krompir i time se obriše staklo, zatim ispire čistom krpom i konačno osuši novinskim papirom’. Nisu objasnili zašto baš krompir.

Pre pranja prozora roletne su se očistile od prašine, a stakla su se prala, osim krompirom, i mešavinom vode i sirćeta jer ‘sirće daje staklu lepši sjaj i brže se suši’. Za brisanje i sjaj stakla služi novinski papir umesto krpa. Preporuka je bila obrisati prozore svaki dan.

Još neki trikovi naših baka

Takođe, mrlje od kreča su sa stakla uklanjali sirćetom, a mrlje od uljane boje – terpentinom. Za nečistoću koja ostaje nakon muva bila je dovoljna topla voda.

Uz savete o pranju prozora stajalo je i upozorenje: ‘Prozori se ne smeju prati nikada ako u njih upire sunce, jer od sunčanih zraka staklo poprima plavkastu boju’.

Kako su i slike na zidovima delomično od stakla, i njih je trebalo redovno prati – mešavinom vode i sirćeta i na kraju prebrisati novinskim papirom. Isto su postupali i sa ogledalima. Nečistoće od muva na okvirima slika i ogledala uklanjali su špiritusom (etil alkoholom).

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar