U trendu

Trikovi uz koje ćete manje peglati: Evo kako da se odeća ne izgužva

Prema anketi YouGov-a, peglanje je mnogima jedan od najmanje omiljenih kućnih poslova. I dok neki smatraju da peglanje može delovati terapeutski, mnogima je to krajnje dosadna aktivnost. Ali, verovali ili ne, možete sebi olakšati ovaj zadatak ili ga se čak i rešiti.

@effectivespaces

A few different ways to fold jumpers, just a bit of fun. #jumper #winter #folding #foldingclothes #laundry #fypシ #fyp #foryou

♬ Dog Days Are Over – Florence & The Machine

Profil na TikToku pod imenom Effective Spaces podelio je način na koji možete složiti odeću tako da se ona ne gužva, a pritom ćete maksimalno iskoristiti sav prostor u ormaru. Osim što možete slediti trikove Effective Spaces kako vam odeća ne bi bila izgužvana, možete isprobati i savete u nastavku kako biste postigli najbolje rezultate.

1. Sve počinje ciklusom pranja

Najvažnija stvar koju treba da uradite je da mašinu za veš ne napunite u potpunosti. Ono što se događa kada ugurate previše veša je da će proces pranja i ispiranja biti naporniji za mašinu, što dovodi do toga da vam odeća i posteljine budu izgužvaniji.

Još je bitno izbegavati korišćenje funkcije centrifugiranja ili programa koji rade prevelikom brzinom, jer to takođe može povećati šanse za gužvanje. Na primer, 600 obrtaja u minutu dovoljno je za uklanjanje 30-40 posto vlage, što je više nego dovoljno da možete bez kapljanja okačiti odeću na žicu.

Na kraju, nemojte preskočiti omekšivač – on omekšava vlakna, čime se smanjuju nabori. Samo svakako dodajte količinu navedenu na pakovanju.

2. Budite oprezni pri upotrebi mašine za sušenje veša

Važno je odabrati nežniji program za sušenje na niskoj temperaturi kako ne biste previše osušili rublje. Naime, visoke temperature i preterano sušenje jedni su od najgorih krivaca za gužvanje odeće.

Iako ne želite da sve kaplje s odeće, mnogo je bolje ako odeća i posteljine izađu iz sušilice malo vlažni. Ne punite sušilicu do kraja jer će to uzrokovati gomilanje, a time i više gužvanja.

3. Imajte strategiju kod kačenja veša

Ako nameravate da okačite veš da se osuši, morate ga kačiti čim mašina za veš završi. Ostavite li veš da se suši u mašini, ono će se samo izgužvati (a i verovatno će poprimiti miris vlage).

Pre nego što okačite posteljinu, svakako je istresite i izravnajte koliko je god moguće kako bi se osušile ravnomerno i pravilno. Kako biste izbegli tragove štipaljki, takođe pripazite da odeću okačite po šavovima.

Na pantalone i suknje postavite štipaljke na pojas, a košulje i majice sušite nadole. Džempere dobro poravnajte i pazite da su dobro rašireni. Odeći ostavite dovoljno vremena da se osuši, ali je ipak ne ostavljajte predugo jer će postati kruta, piše Insider.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.