U trendu

Trikovi za besprekorno beli veš: Kako da ne posivi, koji prašak koristiti i na kojoj temperaturi prati

Pranje veša i nije baš neki posao koji mnogi vole. Naročito kada je reč o belom vešu , jer se lako mogu potkrasti neke nenamerne greške pa belo i ne bude više baš toliko belo.

Najbolji saveti za pranje belog veša

• Razvrstajte beli veš: pre nego što uključite veš mašinu, rublje je potrebno sortirati po boji (i materijalu). Odeća u boji mogla bi da pusti boju pa tako na belom vešu može doći do promene boje. Takođe bi trebalo odvojeno prati beli veš koji je jako zaprljan.

• Deterdžent: beli veš potrebno je prati jakim deterdžentom u prahu. Deterdžent u prahu sadrži izbeljivač i obezbeđuje da veš ostane svetlo beo.

• Temperatura pranja: Bele predmete treba prati na što je moguće višoj temperaturi. Međutim, temperatura zavisi od tkanine. Pranje na 60 stepeni prikladno je za pamuk i lan, vunu i svilu treba prati na maksimalno 40 stepeni, a peškire, posteljinu i donji veš možete prati na visokim temperaturama (kuvanje). Zapravo, pre svakog pranja obratite pažnju na oznaku za negu tekstila. Takođe se može dogoditi da se neki osetljivi komadi traže ručno pranje.

• Program pranja: program pranja takođe zavisi od materijala. Odaberite program za osetljivo rublje za osetljive tkanine koje treba prati između 30 i 40 stepeni. Za vunu se preporučuje ciklus pranja vune itd.

Najbolji odstranjivači mrlja

Za zamrljanu odeću koju smemo da peremo samo na niskoj temperaturi, mrlje treba prethodno obraditi limunskom kiselinom, sapunom sa sodom, sirćetom ili sodom za domaćinstvo, a zatim oprati kao što je navedeno gore.

Soda bikarbona doprinosi blistavom rezultatu nakon pranja. Čisti, dezinfikuje i neutrališe pa se ne koristi samo za uklanjanje mrlja, nego i za uklanjanje mirisa znoja s odeće.

Saveti protiv sive boje

Već dugo niste nosili svoje bele košulje ili vunene džempere? Onda je sasvim normalno da polako žute. Ali, postoje dobri saveti kako se rešiti promene boje ili je čak sprečiti:

• Pranje na 60 stepeni s jakim deterdžentom (kao što je gore opisano) trebalo bi da neutrališe sivu boju – sasvim je moguće da ćete odeću morati da perete nekoliko puta za željeni efekat.

• Takođe možete jednostavno dodati kašičicu ili dve soli ili sode bikarbone u bubanj i oprati beli veš kako je gore navedeno.

• Belu odeću možete sušiti u sušilici i na stalku za sušenje. Bilo bi još bolje da pustite da se veš suši na suncu. Ono ne samo da suši rublje, nego i sprečava mrlje, a siva boja nema šanse.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (2)