Trikovi za blistav i mirisan toalet: Kako da očistite celo kupatilo za samo 10 minuta

Kako bi čišćenje kupatila bilo gotovo za desetak minuta, skupite najpre na jedno mesto sve što vam treba – rukavice, sunđere, sredstva za čišćenje, krpe i papirne ubruse.

Najpre sredstvima poprskajte kadu, lavabo i WC šolju. Ostavite da deluju nekoliko minuta, a za to vreme pospremite kupatilo.

Prljavi veš bacite u korpu, a kozmetički pribor pospremite. Te stvari je najbolje držati u fiokama ili ormarićima kako ne bi sakupljale prašinu.

Specijalnim sredstvom poprskajte ogledalo u kupatilu i obrišite ga, a zatim obrišite prašinu sa svih površina kao što su police, vodokotlić, veš mašina.

Pospremanje prostorije najbolje je početi odozgo prema dole. Počnite uklanjanjem paučine iz uglova plafona i čišćenjem lustera. Nastavite čišćenjem slika na zidu i prozora. Pređite na nameštaj, a zatim na podove. Tako ćete sprečiti da prašina padne na nešto što ste već očistili. U brisanju površina mogu da posluže i vlažne maramice za čišćenje.

Četkom operite WC šolju, a sunđerom istrljajte kadu i lavabo, pa isperite. Na kraju krpom prebrišite pod u kupatilu i na odlasku ispraznite kantu za smeće. Ako ste pobornik prirodnih sredstava za čišćenje, možete napraviti univerzalnu tečnost za čišćenje svih površina u domu.

U litar alkoholnog sirćeta dodajte narendanu koricu limuna. Kako biste neutralizovali miris sirćeta, u tečnost dodajte nekoliko kašičica suvog cveta lavande ili nakapajte eterično ulje lavande.

Mirisno kupatilo uz jednostavan trik

Kako biste se rešili neprijatnih mirisa i učinili ga mirišljavim, stavite par kapi esencijalnog ulja u sredinu rolne wc papira, na sam karton. Tako će se prijatni mirisi širiti svaki put kad posegnete za papirom, a opet ćete to činiti na zdrav način, bez štetnih hemikalija iz osveživača vazduha.

Ako vam ulje kapne na papir, radije bacite celu rolnu, kako biste sprečili iritaciju osetljive kože. Poslednjih nekoliko listova papira radije bacite jer ulje s kartona može da prodre na njih.

Još par trikova s eteričnim uljima

– Eterična ulja su jako koncentrisana pa neka od njih efikasno uništavaju bakterije i buđ, tvrde stručnjaci. Tako će, na primer, staklena vrata tuša u kupatilu blistati ako ih prebrišete dva puta mesečno s nekoliko kapi eteričnog ulja limuna.

– Ako želite blistave prozore, pomešajte pola decilitra vode s 10 kapi lavandinog ulja.

-Pre čišćenja podova u posudu s vodom sipajte četvrtinu šoljice alkoholnog sirćeta i od pet do deset kapi limunovog, borovog ili eteričnog ulja smreke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.