U trendu

Trikovi za savršenu uskršnju trpezu: Kako skuvati jaja da ne popucaju

Ima li ičeg goreg od pucanja ljuske prilikom kuvanja jaja koja smo odabrali za farbanje za uskršnje praznike? Otkrivamo odličan savet za ovaj problem.

Bojenje i ukrašavanje jaja za najveći hrišćanski praznik podjednako je zabavno i za velike i male, ali ako se dogodi neželjeno pucanje prilikom kuvanja, nećemo moći da napravimo uskršnja jaja kakva smo zamislili.

Najpre je bitno da voda ne ključa prejako kao i da jaja imaju dovoljno mesta za kretanje u šerpi. Tako se neće sudarati i oštetiti. Neki čak polako mešaju vodu dok ne provri, zatim puste da se jaja kuvaju nekoliko minuta, a zatim isključe vatru i ostave ih u toj vodi još pola sata.

Osim temperature vode i jaja, sigurno ste čuli za savet da će kašičica sirćeta sprečiti ljusku da pukne, a istu moć ima i so. Neće škoditi ni ako u vodu stavite oba sastojka.

Iako su danas vrlo popularna bela jaja, na kojima boje uvek lepše izgledaju, treba znati da je njihova ljuska dosta tanja pa mogu brže pući prilikom kuvanja, piše tportal.hr

Ako usprkos svemu ljuska jaja na kraju ipak popuca, nemojte očajavati: možete ih iskoristiti npr. za francusku salatu ili ih poslužite uz uskršnji doručak.

Prilikom farbanja jaja važno je voditi računa o tome koje boje koristimo. Određene azo-boje, poput crvene i žute, zabranjene su u hrani za decu do tri godine pa mališanima dajte jaja koja su obojena prirodnim bojama poput ljuski od luka, sokom cvekle i sl.

Kako znati jesu li jaja sveža?

Ako sumnjate li u kvalitet jaja koja ste kupili, stavite ih u vodu pa posmatrajte hoće li potonuti jer pokvareno jaje ostaje da pluta.

Jaje možete uzeti u ruku i držati ga pored uha. Lagano ga protresite i slušajte zvuk koji dolazi iz unutrašnjosti. Ako ne čujete nikakve zvukove, jaje bi trebalo biti sveže i dobro za konzumaciju. Ako se iz jaja pak jasno čuje bućkanje, ono je najverovatnije staro i bolje ga nemojte pripremati za jelo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.