Triput meri…

Ko se nije susreo s problemom nastalim zbog pogrešnih mera? Iz hobija smo počeli da pravimo nameštaj, odabrali materijal, osmislisli projekat i krenuli u krojenje dasaka, šperploča, panela, iverice.

Ipak, često se desi da usled prevelikog poverenja u sebe same napravimo više štete nego koristi. Šta treba znati o tome kako se pravilno meri i obeležava materijal?
Za ovaj posao postoji sasvim dovoljan broj pomagala i ko želi ozbiljno da se bavi izradom predmeta od drveta ili bilo kojih drugih materijala, morao bi da ih poseduje.
Da biste izmerili ugao od 90 stepeni, možete se poslužiti raznim pomagalima poput uglomera, a sasvim dovoljan biće vam i stolarski ugaonik (vinkl) koji se može nabaviti s lenjirima različitih dužina. Za tupe i oštre uglove i njihovo prenošenje postoje uglomeri s podesivim krakom, a moguće ih je napraviti i ručno.
Za merenje i prenošenje tačnih razmaka može nam koristiti podesivi stolarski merač sa šiljkom.
Krugove možemo ocrtavati letvicom pričvršćenom u osu ekserom na kojoj je na odmerenoj dužini poluprečnika izbušena rupa za olovku. Za ovaj posao može nam poslužiti i šestar, ali on nije praktičan ako treba iscrtati veće krugove.
Razni lenjiri, metar, trakasti (šnajderski) metar, pa čak i kanap mogu nam biti od pomoći prilikom merenja i obeležavanja materijala.
Ako pravite predmet u obliku sanduka, da biste bili sigurni da su mu stranice pod pravim uglovima, izmerite mu dijagonale. Moraju biti identične dužine.
Izmerene delove obeležite vidljivo i tačno da se ne bi desilo da morate da ih popravljate. Kada iskrojite delove, obeležite ih brojevima i na mestima gde će biti spojevi.
Pre sastavljanja delova sve izmerite još jednom i ispravite eventualne nedostatke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.