Tvrdokornu rđu s roštilja jednostavno uklonite sa sastojkom za svakodnevno kuvanje

Lepše vreme nas zove u prirodu, na druženje sa prijateljima uz neizbežni roštilj. Međutim, šta ako je rešetka za roštilj zarđala? Iako većina ima neku vrstu završne obrade koja sprečava rđanje metala, vremenom se troši, pa čak i rešetke od nerđajućeg čelika mogu zarđati.

Pitate se zašto roštilj rđa? To se obično dešava kada se na metalu nakupi kondenzacija, najčešće noću kada su temperature niže. Čvrsto prianjajući poklopci mogu pomoći u smanjenju stvaranja rđe, ali ako se ne održavaju pravilno, rešetke će na kraju zarđati. I šta onda?

Sledi čišćenje. Za rešetke od livenog gvožđa se kaže da je najlakše ukloniti rđu, dok roštilji od nerđajućeg čelika zahtevaju više truda. U zavisnosti od materijala, biće vam potrebna i četka. Za rešetke od nerđajućeg čelika ili keramike preporučuje se meka četka, dok je za rešetke od livenog gvožđa potrebna žičana četka. Ali možete pokušati i sa aluminijumskom folijom. I ne, ne morate žuriti u prodavnicu po neki od komercijalnih proizvoda, pogledajte u ostavi. Ako imate sodu bikarbonu, belo sirće ili limunov sok, onda imate sve što vam treba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.