U trendu

U ovom delu kuće najčešće se pojavljuje buđ, evo kako ćete je se rešiti

Proleće je službeno stiglo, a za mnoge to znači da je vreme da se navuku rukavice i uzmu preparati za čišćenje kako bi se obavilo veliko prolećno spremanje. Kako bismo osigurali čist i siguran dom, trebalo bi na spisak dodati i uklanjanje buđi ukoliko je negde primetimo. Što se tiče jednog mesta koje bi uvek trebalo prvo pregledati, to je kupatilo.

Plesni su potrebne dve glavne komponente za rast: hrana i vlaga, kako piše Mindbodygreen. Kada je reč o kupatilima, oboje može biti u izobilju ako ne preduzmu koraci da ih uklonimo. Ove sobe mogu imati mnogo opcija za hranu za plesan u obliku prašine, ćelija kože i drugih organskih čestica.

S obzirom na ova dva elementa, buđ može početi da raste za samo 24 do 48 sati. Kada se kolonija uspostavi, može početi da oslobađa spore po celom prostoru, stvarajući loš kvalitet vazduha u zatvorenom prostoru i kontaminirajući površine. Takođe povećava šanse za razvoj dodatnih problema s plesni u celoj prostoriji.

Pomnim pregledom prostorija tokom prolećnog čišćenja možemo da osiguramo da naša kupatila ostanu bezbedno utočište. Određena mesta u kupatila vrlo su sklona rastu plesni. Ovo su tri područja kojima bi trebalo dati prioritet tokom inspekcije:

U vodokotliću

Sve što treba da uradite je da podignete poklopac i pogledate unutar vodokotlića i unutrašnjost samog poklopca. Ako postoji plesan, to bi moglo da ukazuje ​​na veći problem negde drugde u kući. Što se tiče WC šolje, poklopac je težak, ali nije hermetički zatvoren. Ako plesan počne da raste unutar vodokotlića, to obično znači da u vazduhu ima dovoljno spora da su neke uspele da uđu na ovo mesto. Nije nemoguće da dospeju u WC, ali mnogo je verovatnije da kolonija plesni negde drugde pumpa spore u unutrašnji vazduh kuće.

Ispod umivaonika

Neki plesni ostaju neprimijećeni godinama, dopuštajući da problem raste, širi se po celom domu i potencijalno utiče na zdravlje izloženih. Kako biste to izbegli, zgrabite lampicu i izbliza pogledajte ceo prostor ispod umivaonika u kupatilu. Potražite rast plesni i potencijalne probleme koji bi mogli dovesti do rasta, poput istrošenih cevi koje cure.

Na fugi u  kadi/tuš kabini

Kako fuga s vremenom postaje porozna, organske čestice i voda mogu se probiti unutra, stvarajući savršeno okruženje za rast gljivica među nama. Ponekad ta plesan može završiti širenjem sve do zida iza fuge, stvarajući još veći problem kontaminacije. Dok se duboko bavite čišćenjem kupatila, pomno pogledajte fuge u kadi ili tušu da vidite ima li znakova buđi.

Kako se rešiti buđi?

Ako tokom pretraživanja otkrijete plesan, jednostavno raspršite dezinfekcijsko sredstvo na krpu od mikrovlakana i obrišite plesan. Isključite vodu, isperite WC nekoliko puta i pomoću boce s raspršivačem premažite celu unutrašnjost sredstvom za čišćenje. Ostavite da odstoji nekoliko minuta pre nego što ga obrišete peškirom od mikrovlakana.

Za porozne površine poput fuga koristite 8% vodonik-peroksid i peškir od mikrovlakana. Poprskajte vodonik-peroksid na svu masu u kadi ili tušu i ostavite da odstoji najmanje 10 minuta. Zatim obrišite peškirom od mikrovlakana.

Ako se plesan odmah vrati, to bi moglo da ukazuje ​​na veći problem za koji je potreban stručnjak. Unajmljivanje stručnih liva koja će doći može pomoći da se utvrdi postoji li skriveni problem negde drugde.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar