U trendu

U ovome svi greše: Evo koja je idealna doza praška za veš uz koju ćete uštedeti novac

Često je velika dilema koliko praška za veš je dovoljno sipati u mašinu i da li preterujemo… Sada konačno imamo i odgovor.

Stručnjak za belu tehniku Ešli Ajerdejl, gostujući u emisiji Today, otkrio je koliko je praška za veš zapravo dovoljno, ako želite i da uštedite, ali i da pravilno operete veš.

On je istakao kako u Australiji gotovo niko ne pazi na potrošnju praška, troši se previše, a istovremeno se sa trećinom upotrebljenog praška mogu postići isti rezultati.

I u nekim ranijim testovima stručnjaci su otkrili da mnogi praškovi za pranje veša daju isti efekat kod pranja i sa pola preporučene doze. Pritom je svejedno da li se koriste tečni ili deterdžent u prahu. Taj izbor zavisi od oznaka na veš mašini i od ličnih preferencija.

„Otkrili smo da deterdžent u prašku uvek nadmaši tečni. Tečni deterždent je zapravo onaj u prahu, pomešan sa vodom, pa tako zapravo u ceni plaćate i vodu“, kaže Ešli Ajerdejl.

On je još dodao i da je dobro koristiti tečni prašak ukoliko možete, a i tu dozu možete prepoloviti.

Stručnjaci su utvrdili da prašak bolje skida sveže mrlje i da bolje deluje kod visokih temperatura i belog veša, dok na tamnijoj odeći može ostaviti puderasti trag, ako se dobro ne otopi. Tečni deterdžent bolji je kod efikasnijih mašina koje imaju funkciju da štede potrošenu količinu vode. Iako je prašak efikasniji, tečni deterdžent rešava vas i brige oko naslaga praška koje se nakupljaju u pregradama za deterdžent, dodaje Ajerdejl.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar