Ubedljivo najgora mesta u kući za sobne biljke: Ovde će sigurno propasti

Najgora mesta u kući za sobne biljke: Ovde će vaše biljke sigurno propasti

Sobne biljke su izuzetno osetljive na promene u temperaturi, svetlosti i vlažnosti vazduha. Ako primećujete da se negde dobro snalaze i lepo razvijaju, to je znak da tu treba da ih ostavite.

Ukoliko primetite da listovi vaših biljaka tamne na ivicama ili gube živost, to može biti znak da im je mesto pogrešno i da neće dugo potrajati. Ključno je obezbediti im odgovarajuće uslove kako bi održali vitalnost.

Najbolje je izbegavati postavljanje biljaka na mesta izložena promaji ili u oblastima gde će biti podložne naglim promenama temperature.

Držite ih dalje od vrata i prozora koji se često otvaraju tokom hladnijih perioda kako biste ih zaštitili od naglih temperaturnih šokova.

Sobne biljke osetljivo reaguju na promene u okruženju, što se može manifestovati kroz žutilo ili tamnjenje listova. Zato je važno obezbediti stabilne uslove životne sredine kako bi biljke ostale zdrave i lepe.

Idealna temperatura za sobne biljke je između 18 i 23 stepena Celzijusa, ali nagla promena može naškoditi njihovom zdravlju.

Ako primetite da su prozorske daske loše izolovane, savetujemo da premestite biljke sa ovih mesta tokom hladnijih meseci, držeći ih dalje od često otvaranih vrata i prozora, uključujući i vrata ka dvorištu.

Umesto korišćenja jastučića za prozore radi sprečavanja hladnog strujanja ispod prozora, bolje je premestiti biljke tokom zimskih meseci.

Tokom leta, izbegavajte izlaganje biljaka direktnim udarima vazduha iz klima uređaja i ventilacionih otvora, što može imati sličan negativan uticaj kao promaja zimi.

Pored niskih temperatura, visoke temperature takođe mogu oštetiti biljke, dovodeći do smeđeg lišća.

Držite biljke dalje od izvora toplote kao što su kuhinjske peći, kamini i električni huređaji kao što su sušilice, pećnice i frižideri.

Izbegavajte postavljanje biljaka u blizini grejača i ventilacionih otvora koji izduvavaju suv vazduh, i stavite ih dalje od radijatora kako biste ih zaštitili od štetnih efekata suvog vazduha.

Ako su biljke ceo dan izložene direktnom suncu na prozorskoj dasci, moguće je da će im to smetati, pa proverite kako se osećaju nakon nekoliko dana. Važno je je pronaći optimalno mesto gde će se lepo uklopiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.