U trendu

Uklonite bele naslage sa glinenih saksija pomoću jednog sastojka iz kuhinje

Saksije sa biljkama od gline nisu mnogima omiljene za sadnju cveća iz razloga što na njima vremenom ostaju beli skoreli tragovi.

Izgleda loše, ali ne brinite, čišćenje glinenih posuda je brzo i jednostavno. U samo tri koraka i uz pomoć samo jednog sastojka ćete temeljno očistiti saksiju od terakote i sijaće se kao nova.

Potrebno je:

– četka

– alkoholno sirće

– veća posuda

Postupak:

Uklonite svu prljavštinu iz saksije.

Četkom uklonite što više ostataka zemlje i skorele prljavštine, ali ne morate biti temeljni jer će sledeći korak da odstrani svu nečistoću iz saksije.

Idealno bi bilo da koristite 1 šolju sirćeta na svake 3-4 šoljice vode. Što manje sirćeta koristite u vodi, duže ćete morati da natapate saksije. Zatim potpuno potopite glinene posude u rastvor. Možda ćete čuti cvrčanje ili videti mehuriće, ali ne brinite, to je kombinacija sirćeta koja radi svoj posao pri rastvaranju nakupljenih naslaga.

Držite ih u rastvoru najmanje 30 minuta.

Nakon što izvadite saksije iz rastvora, možete ih oprati još i mašini za sudove (kratki ciklus) ili sa većom količinom deterdženta za sudove. Zatim ih ostavite da se osuše prirodno i ponovo u njih zasadite svoje omiljeno cveće i biljke.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.