U trendu

Uklonite mahovinu s travnjaka za 24 sata ovim sastojkom: ‘Izvrsno je uništava’

Mahovina je vrsta nevaskularne biljke koja proizvodi spore, što znači da im nedostaje niz karakteristika koje ste navikli da vidite kod biljaka, kao što su listovi, grane i koreni. Rastu na mnogo različitih mesta i veoma su prilagodljive, što znači da se lako mogu zadržati bilo gde u pravim uslovima, uključujući i vaš travnjak.

Može da raste na skoro svakoj vrsti zemljišta i, ako se dozvoli da se širi, može brzo da prestigne vašu travu. Problem nije samo u tome što mahovina kvari estetski izgled vašeg travnjaka, već i negativno utiče na zdravlje vaše trave. Mahovina „guši travu“ i sprečava vodu i hranljive materije da dođu do korena trave tako što ih upija na površini.

Kako ukloniti mahovinu sa travnjaka?

Iako postoje hemijski tretmani za uklanjanje mahovine sa travnjaka, stručnjaci iz The Turf Grass Group predložili su trik koji „odlično funkcioniše“. Ako baštovani ne žele da uvode herbicid u svoju baštu, postoji „rešenje za ubijanje mahovine“ i proces se lako može obaviti kod kuće.

Stručnjaci su rekli: „Možete pomešati sodu bikarbonu sa mlakom vodom da biste stvorili efikasan herbicid koji će odlično funkcionisati u ubijanju mahovine.“

Pomešajte sedam litara vode sa malom kutijom sode bikarbone. Ta količina rastvora bi trebalo da pokriju 93 m2 travnjaka obraslog mahovinom. Za veću površinu povećajte količinu rastvora, zadržavajući iste proporcije. Koristite baštensku prskalicu da nanesete debeli sloj rastvora na mahovinu.

Baštovani tvrde da ova mešavina „ubija mahovinu za 24 sata“. U ovom trenutku mahovina će postati narandžasta ili smeđa. Nakon toga, trebalo bi da lako uklonite mahovinu metalnim grabuljama. Koreni mahovine rastu veoma plitko tako da bi grabulja trebalo da može da ukloni sve.

Nakon što ste sakupili mahovinu, čuvajte je u zatvorenim kesama dalje od travnjaka, jer se spore i dalje mogu osloboditi ako je jak vetar, piše Exspress, a prenosi Net.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.