U trendu

Uklonite sve žute mrlje s dušeka pomoću jeftinih sastojaka koje već imate kod kuće

Postoje mnoge stvari koje mogu uzrokovati žute mrlje na vašem dušeku. Neke su bezopasne, a druge su opasne za vaše zdravlje, piše B92. Budući da prosečna osoba ne može razlikovati te dve vrste, žute mrlje uvek treba očistiti čim ih primetite.

Naša tela luče mnogo različitih tekućina. Jedna od njih je sebum, ulje koje naše telo proizvodi kako bi zaštitilo i hidriralo našu kožu. Sebum se takođe nalazi u kosi. Žute mrlje na dušeku mogu biti i posledica konzumiranja hrane u krevetu, inkontinencije, a mogu se pojaviti i zbog nezgoda dece ili kućnih ljubimaca na vašem krevetu.

Ako živite u vlažnom području, verovatno se puno znojite u krevetu. Znoj je neprijatan jer je u početku nevidljiv, ali ako mu dopustite da se nakupi, ostaviće neugodan i smrdljiv trag. Daleko najgori uzrok žutih mrlja na dušeku je plesan. Znoj, urin i ulje uzrokovaće umnožavanje plesni. Ona se munjevito širi na vlažnim i toplim delovima domaćinstva i iako nisu sve opasne, postoje vrste koje ispuštaju otrovnu materiju zvanu mikotoksin.

Mikotoksini napadaju vaše disajne puteve. Ako primetite da imate problema s disanjem, posebno noću, pregledajte svoj krevet i potražite plesan jer bi to mogao biti uzrok. Plesan takođe može uzrokovati iritaciju kože i gljivične infekcije.

Na kraju, starost dušeka takođe uzrokuje gubitak izvorne čiste boje. To je prirodno i bezopasno, ali može otežati mogućnost uočavanja opasnijih žutih mrlja. Ako je vaš dušek star, verovatno je bolje da ga zamenite.

Prirodno rešenje

Ovo je ekološki prihvatljivije rešenje. Pomešajte vodu, so i sodu bikarbonu u posudi i napravite smesu. Alternativno, pospite sodu bikarbonu direktno na krevet. Nemojte staviti samo na zamrljano područje, iako na njemu treba koristiti više mešavine nego na drugim mestima. Čistite ceo dušek i pobrinite se da se plesan ne proširi previše.

Nakon što ste smesu naneli, ostavite da odstoji 30 minuta.Nakon toga obrišite mrlju mokrim peškirom. Ne morate brisati sodu bikarbonu na drugim mestima, možete je samo usisati nakon što završite s čišćenjem fleke.

Pomoću deterdženta za suđe

Opet vam treba soda bikarbona, osim što ćete je ovaj put pomešati s deterdžentom za sudove. Svaki deterdžent za posuđe je dobar izbor, ne brinite previše o robnim markama ili mirisima. Smesa koju ste napravili treba da bude penušava. Nanesite je na zamrljano područje, ostavite da odstoji oko 10 minuta. Zatim ga obrišite mokrim peškirom.

Još niste gotovi. Poprskajte umrljano područje hidrogen peroksidom, a zatim istrljajte mrlju mokrim peškirom. Obrišite preostali peroksid suvom krpom. Postupak je gotov, osim ako mrlja nije nestala. Ako je to slučaj, ponovite celi postupak ispočetka.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar