U trendu

Ukoliko je orhideja počela da vam vene, vratite je život ovim rastvorom: Pravi se od samo 2 sastojka

Orhideja je jedna od najčešćih i najlepših sobnih biljaka koja krasi mnoge domove. Njeni predivni cvetovi mogu trajati po tri-četiri meseca ako je ispravno tretirate. Ali često se desi da uopšte ne procveta i da brzo propada zbog nepravilne nege.

Evo saveta kako da vaša orhideja bude zdrava i da prelepo cveta.

Orhideje treba držati u prostoriji s puno prirodnog svetla, ali nikako na direktnom suncu.

Možda ste već čuli da umesto zalivanja možete u saksiju s biljkom staviti tri kockice leda, što je njena idealna mera sa vodu.

Iako je ta voda, koja polako dolazi do korena hladna, potpuno je pogrešno zaliti je na uobičajen način ledenom vodom. Ta voda će prebrzo dospeti do korena i „šokirati“ ga, što nikako nije dobro za biljku.

I inače izbegavajte obilno zalivanje leti jer to može dovesti do gljivičnih infekcija korena.

Ako listovi postanu mekani i dobiju žućkaste mrlje, to je to – vaša biljka je inficirana. U tom slučaju sterilizovanim skalpelom odsecite bolesni deo lista, ali i malo zdravog dela. Posle svakog reza sterilizujte skalpel pa tek onda secite ostale listove.

Nakon toga biljka je spremna za lečenje. Pospite kašičicu cimeta po zemlji u tegli – cimet je prirodni fungicid i moguće je da će pomoći.

Da bi orhideju zaštitili od bolesti i insekata, delujte preventivno.

U čašu sipajte 200 mililitara vode i dodajte 10 kapi soka od limuna. Zatim uzmite blaznice, ubacite ih u vodu sa limunom, ocedite i blaznicama prebrišite listove orhideje. Limun će zaštititi orhideje od bolesti, a zahvaljujući vitaminima pomoći i listovima da rastu. Da biste zaštitili biljke, ovaj postupak ponavljajte jednom nedeljno, piše Jutarnji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar