U trendu

Ulje na kojem ste pržili hranu, moguće je iskoristiti ponovo, a evo i kako

Ulje je neophodna namirnica u kuhinji, ali nažalost, njegova cena baš i nije niska. Upravo iz tog razloga, nije loše znati kako sačuvati ulje nakon što ste s njim već pržili. Naime, ako niste znali, ulje koje ste prethodno koristili za prženje i pečenje moguće je ponovo upotrebiti. ali trebalo bi da obratite pažnju na to kako ga pravilno sačuvati do sledeće upotrebe, piše Tasting Table, a prenosi Večernji.

Kada završite s prženjem, pustite da se ulje ohladi. Kada dosegne sigurnu temperaturu, odvojite komadiće hrane koji su ostali u njemu. Zatim postavite finu cediljku ili gazu preko posude u kojoj nameravate da ga sačuvate i procedite ulje. Budite oprezni prilikom sipanja, jer na dnu friteze mogu biti veći komadi otpadaka. Odbacite ih zasebno.

Nakon toga, čuvajte ulje u zatvorenoj posudi na hladnom i tamnom mestu. Ne postoji službeno pravilo o tome koliko puta možete ponovo upotrebiti ulje; međutim, pokvariće se što ga više koristite, a to onda neće biti ni ukusno, a ni sigurno. Ako je zamućeno, ima čudan miris ili se na njemu stvorio sloj filma, vreme je da ga zamenite novim uljem.

Takođe, postoji jednostavan način za odrediti kad je pravi trenutak da zamenite ulje. Naime, dok pržite, pazite da se ulje ne dimi jer to je znak da su u njemu počela da se stvaraju štetna jedinjenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar