U trendu

Unesite ovu biljku u kuću i nikad nećete imati buđi, i NASA je preporučuje

Ispostavilo se da ova uobičajena sobna biljka može ukloniti prašinu i toksine iz vazduha, a prema NASA-i može pomoći u zaštiti vašeg doma od buđi. Ta biljka nije samo izuzetno praktična, već je i lepa, a nije joj potrebno preterano održavanje – što je dobro za one koji ponekad muku muče da održe svoje biljke na životu.

Biljka spatifilum ili mirni ljiljan košta oko 15 evra, što se na možda čini preskupo, ali kada saznate sve o njenim prednostima, shvatićete da se radi o isplativoj investiciji. Ona uspeva i u kupatilima i spavaćim sobama i pomaže da se poboljša kvalitetu vazduha uklanjanjem prašine i toksina iz vazduha.

Ime joj je dala NASA u jednoj u studiji koja je trebala otkriti koje biljke su najbolje u pročišćavanju vazduha. Dr. B. C. Wolverton je vodio tu studiju 1989. godine i rezultati su pokazali da ova biljka itekako može pomoći u pročišćavanju vazduha.

Postoji mnogo skrivenih toksina u vazduhu koji udišemo, kao što je trikloretilen koji se nalazi u sredstvima za skidanje boje i lakovima, formaldehid koji se nalazi u sintetičkim tkaninama, benzen koji je u plastici i duvanskom dimu, ksilen koji se nalazi u gumi i koži i amonijak u sredstvima za čišćenje i đubrivu.

Mirni ljiljan pomaže tako da uzima vlagu iz vazduha kroz svoje lišće, a ono što je najbolje je to što mu nije potrebna direktna sunčeva svetlost da bi uspevao, što znači da je koristan u borbi protiv buđi u vlažnim prostorijama.

Ako imate puno vlage u kupatilu, onda je ova biljka savršen izbor za vas jer će pomoći u filtriranju vazduha.

Aku  pre nego što kupite jednu ovakvu biljku, važno je napomenuti da je izuzetno otrovna i za mačke i za pse, prenosi Mirror.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar