U trendu

Uništićete ih: Ove predmete nikada ne bi trebalo prati u mašini za sudove

Mnogi od nas teško bi uspeli bez mašine za pranje posuđa. Naravno, preživeli bi kako i ljudi vekovima pre, ali uvek je lakše prljave sudove staviti u mašinu da se samo opere. Iako je mašina za sudove savršena za većinu svakodnevnih predmeta, njena visoka temperatura vode može izazvati probleme na određenim kuhinjskim predmetima.

Evo koje predmete ne bi trebalo prati u mašini za sudove jer ih možete oštetiti.

Drveni pribor

Daskama za sečenje, drvenim kašikama i noževima s drvenom ručkom nije mesto u mašini za sudove, piše LifeHacker. Vruća voda može ga iskriviti, deterdžent ga može izgrebati, a ciklus sušenja može slomiti. Umesto toga, jednostavno ga operite ručno u toploj vodi sa sapunom i odmah osušite.

Kristal ili ručno bojene šoljice

Ručno oslikani dizajni, zlatni filigrani i površina koja se lako kida ne odgovaraju teškim uslovima u mašini za sudove. Isto tako, olovni oksid u kristalnim čašama za vino i šampanjac oštetiće hemikalije u deterdžentu, ostavljajući na njihovoj nekada svetlucavoj površini mutni talog.

Noževi

Dok će osnovni noževi za večeru dobro izdržati u mašini za sudove, noževi za odreske i oštri noževi za pripremu hrane neće izdržati. Abrazivnost deterdženta otupiće oštrice noževa. Dodatno, vruća voda olabavi ručke i s vremenom uzrokuje rđu.

Rende

Baš kao i kod oštrih noževa, sićušne oštrice s vremenom mogu da otupe u mašini za sudove. Drugo, u malim rupicama se zadržavaju čestice hrane koje čak ni mlaz vode u mašini možda neće moći da očiste.

Plastične posude

Plastika nekih posuda jednostavno je pretanka i meka da bi izdržala toplotu u mašini za sudove – mnoge će se otopiti ili iskriviti. Iako se mnoge plastične posude i tanjiri mogu prati u mašini za sudove, skoro je sigurno da će postati hrapavi i ogrebati se tokom mnogih ciklusa pranja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (1)