U trendu

Uništićete ih: Sirće nikako ne koristite za čišćenje ovih predmeta u kući

Sirće često koristimo, ali nije uvek dobar izbor, jer možete oštetiti površine.

Nemojte ga koristiti za:

Mrlje od jaja

Kiselina iz sirćeta može da pokrene proces koagulacije jaja: prelazak iz tečne u čvrstu stvar, što će vam ozbiljno otežati posao.

Umesto nanošenja sirćeta, krute ostatke jaja uklonite s površine nožem ili kašikom. U dve šolje tople vode sipajte dve kašike deterdženta za pranje sudova i belom krpicom ili mekanom stranom sunđera prebrišite sluzavi trag od jaja; nežno tapkajte dok mrlja ne nestane.

Tvrdokorne mrlje

Samo sirće verovatno neće očistiti mrlje koje se teško skidaju, poput fleka od mastila, trave ili vina. Možda će vam biti potrebno nešto više od sirćetnog rastvora za čišćenje. Za njih pre pranja površine upotrebite neko od kupovnih sredstava kojima se tretiraju takve mrlje.

Čvrsti drveni podovi

Premda neki umisle da sirće ne bi trebalo da ostavi trag na drvetu, mnogi kažu da razređeno sirće ne bi smelo da se koristi za čišćenje drvenih podova jer kiselina može da nagrize završnu obradu. Zato pod radije prebrišite vlažnom (ne mokrom) krpom i sredstvom za čišćenje drvenih površina.

Mramor i granit

Slično kao i drvo, sirće može da uništi i nagrize mramor i granit, pa čak i da skine boju s njihove glatke površine. Za čišćenje mramornih i granitnih pultova i drugih površina radije koristite blagi deterdžent za sudove razređen u toploj vodi.

Pegla

Možda ćete doći u iskušenje da sa sirćetom očistite dno pegle i male rupice u kojima se nakuplja kamenac, ali za njeno čišćenje radije sledite uputstva proizvođača.

Kamene i keramičke pločice

Sirće i limun mogu da oštete sve vrste kamenih i keramičkih površina pa ih treba izbegavati, a umesto njih koristite deterdžent namenjen čišćenju takvih materijala.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar