U trendu

Uopšte nije svejedno: Kad se koristi soda bikarbona, a kad prašak za pecivo

Mnogi misle da su prašak za pecivo i soda bikarbona samo dva različita imena za istu stvar i u nekom trenutku ste ih verovatno koristili u iste svrhe, međutim po svom hemijskom sastavu zapravo su potpuno različiti i nije svejedno šta ćete od njih koristiti.

Soda bikarbona se u kući često koristi za čišćenje, ali i kuvanje. U stranim receptima pronaći ćete je pod nazivom „baking soda“, a mnogi misle da je ista stvar kao prašak za pecivo odnosno „baking powder“.

Ona je zapravo bazni mineral koji u kombinaciji s nečim kiselim stvara ugljenični dioksid, pa se često nalazi u receptima koji uključuju kisele sastojke kao što su javorov sirup i limunov sok, piše Tportal.

Prašak za pecivo, s druge strane, predstavlja kombinaciju sode i vinske kiseline, a kako bi se aktivirao potrebna mu je tečnost. S obzirom na to da u sebi već sadrži kiselinu, nije potrebno mešati ga s kiselim namirnicama, a u praksi se koristi za povećanje volumena i prozračnu teksturu pečenih namirnica.

Soda bikarbona koristi se isključivo u receptima koji sadrže veću količinu neke kiseline, dok prašak za pecivo to ne zahteva. Kada pečete kolače, na primer, koristite sodu kako biste aktivirali neki kiseli sastojak i kako bi recept uspeo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.