U trendu

Uporni kamenac nije teško očistiti: Sve što vam je potrebno već imate kod kuće

Kako na prirodan način ukloniti kamenac iz kuhinje i kupatila

Naime, ne morate da kupujete skupe proizvode da biste se rešili tvrdoglavog kamenca u kupatilu i kuhinji. Lindzi Turford, koja redovno deli savete i trikove za čišćenje sa publikom na svom „Instagram“ profilu @dazlincleaning, ima jednostavan trik koji ne zahteva upotrebu teških hemikalija.

– Kamenac je problem sa kojim se suočavaju mnoga domaćinstva. Ako imate naslage kamenca nakupljene oko vaših slavina ili odvoda, možete natopiti krpu u belo sirće i umotati je oko problematičnog područja – tvrdi Lindzi.

Kamenac je tvrda naslaga sa izgledom nalik kredi koja se uglavnom sastoji od kalcijum karbonata. Obično ga ostavlja voda kada ispari i pogoršava ga voda koja ima visok sadržaj minerala.

S obzirom na kiselu prirodu sirćeta, tečnost je u stanju da razbije kalcijum karbonat koji formira kamenac.

Ako kod kuće nemate belog sirćeta, limunska kiselina koja se nalazi u limunovom soku deluje na sličan način.

Pričvrstite svoju krpu natopljenu sirćetom za slavinu elastičnom trakom, a za čvrste naslage, povremeno stisnite krpu kako biste ispustili više tečnosti na slavinu.

– Ostavite oko pola sata i obrišite – dodala je Lindzi.

Belo sirće je bezbedno za upotrebu na većini tipova slavina, iako je važno testirati supstancu na maloj površini pre nego što nastavite sa čišćenjem kako biste bili sigurni da vaše slavine neće potamneti.

Za neke uređaje, možda ćete morati da kombinujete sirće sa vodom kako biste bili sigurni da ne uzrokuje štetu. Možda bi bilo najbolje izbegavati upotrebu sirćeta na nekim obloženim elementima, kao što su oni sa zlatnim ili hromiranim premazom, prenosi Telegraf.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar