U trendu

Upotrebite samo jedan sastojak i promenite boju latica hortenzijama

Velike cvetne glavice hortenzija bez napora privlače pažnju gdje god su posađene. Kao središnja tačka u vrtu, u vazi i u bidermajerima, hortenzije su mnogima omiljeni cvet. Uz to, prilično ih je lako uzgajati. Kako biste iz hortenzija dobili najviše cveća, sve što treba da uradite je da obezbedite da biljka dobija prave količine vode i đubriva.

Ključno je poznavanje vrste hortenzija koje uzgajate. Iako ih ima oko sedamdesetak, u vrtovima se najčešće uzgajaju ove tri sorte hortenzija: penjačice, glatke i velelisne. Osim raskošnih cvatova, ukrasnu vrednost hortenzijama daju i zanimljivi listovi i oblik rasta. Krupni cvetovi mogu biti široki i pločasti, kupolasti ili potpuno okrugli i metličasti u nijansama crvene, plave, ružičaste ili u beloj boji.

Najčešće se sade uza zidove kuća i terase, pojedinačno ili u manjim grupama na travnjaku. Najbolje uspevaju u težim i vlažnijim tlima, na osunčanim ili polusenovitim mestima. U negu spada redovno zalivanje i prihranjivanje kompleksnim đubrivom svake godine u proleće. Orezuje se u proleće, a tada se i razmnožava kalemovima.

Celo leto i jesen hortenzija daje raskošne, predivne cvetove u vašem vrtu ili domu. Nije zahtevna – treba joj samo puno svetla i vode. Iako, ovaj listopadni grm loptastih cvetova bele, ružičaste, žute i ljubičaste boje bolje će uspevati u polusenovitim mestima nego na direktnom suncu.

U letnjim mesecima neće joj škoditi ni ako je zalivate dva puta dnevno – kasno uveče i rano ujutro. Najbolja voda za hortenziju je kišnica ili ona koja je odstajala.

Cvetovi menjaju boju u zavisnosti od svoje starosti: od kremasto bele boje idu prema ružičastoj da bi na kraju jeseni i zimi postanu rđavo smeđi. Njihova boja ne zavisi od pH zemlje. Želite li u svom vrtu plave hortenzije, evo malog trika – u tlo dodajte galicu, piše Vecernji.hr.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (4)