Uprljane bele čarape i peškiri zablistaće pomoću ovog trika

Bele čarape mogu lako da se zaprljaju i postanu neugledne sive, ali postoji jednostavan način da im vratite belinu kako bi izgledale potpuno nove i to bez upotrebe izbeljivača.

Karen Li je podelila svoj savet o tome kako da skine mrlje sa belih čarapa, jer njena deca često dolaze kući sa prljavim čarapama nakon igre i onda je nemoguće da ih očisti.

„Pošto više ne koristim izbeljivač, morala sam da smislim kako ću ih, zaboga, oprati“, rekla je Karen.

Izbeljivač može da ošteti tkaninu i da čarape poprime žuti ton zbog čega izgledaju prljavo.

Kako izbeliti i očistiti prljave čarape

Potrebno vam je:

  • Jedna kašika tečnog deterdženta za veš
  • Jedna kašika sode za pranje
  • Jedna kašika vodonik peroksida
  • Sok od limuna

Postupak čišćenja:

Sve što treba da uradite je da prvo otresete što je moguće više prljavštine iz čarapa i stavite čarape u hladnu vodu da biste isprali što više prljavštine.

Sipajte 3 litra mlake vode u kantu ili umivaonik i dodajte sve sastojke, pazeći da su sastojci u prahu potpuno rastvoreni. Čarape potopite u rastvor i ostavite preko noći ili duže.

– Ostavila sam ove čarape na dva dana (zaboravila sam na njih). Vodonik-peroksid deluje tokom vremena, pa što duže deluje na mrlju, to bolje – kaže Karen.

Vodonik peroksid je prirodni proizvod za čišćenje koji se često nalazi u vodicama za ispiranje usta i proizvodima za izbeljivanje zuba jer je blago sredstvo za izbeljivanje koje može razbiti mrlje.

Kristali sode, takođe poznati kao soda za pranje, su jako alkalni, što znači da pomažu u razbijanju kiselih mrlja poput znoja ili prljavštine dok poboljšavaju efikasnost običnog deterdženta za veš.

Obavezno osušite čarape napolju na suncu, jer izbeljivanje limunovim sokom pojačava sunčeva svetlost.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.