Uradite ovo i vaše cevi se neće lediti tokom zime

Obaveze onih koji imaju kuću su mnogo veće u odnosu na one koji žive u stanu, počevši od čišćenja, preko održavanja, pa i troškove. Jedan od najvećih problema u zimskom periodu svakako jesu cevi koje se lede i pronalazak rešenja za ovaj prilično čest problem.

Ipak, postoji nekoliko načina da cevi, tokom zime, održavate, odnosno uspešno učinite da se ipak ne zalede, odnosno, da ako do toga dođe, šteta ne bude ogromna.

– Ljudi koji imaju vikendice ili kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne vodovodne instalacije kako bi se obezbedili od eventualne štete. Višednevne niske temperature mogu da naprave veliku štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u cevima.

– Tokom zime vodomere je potrebno adekvatno zaštititi kako bi se sačuvali i neometano merili potrošnju vode. Vodomerna skloništa trebalo bi da su potpuno isušena i obezbeđena odgovarajućim poklopcem, u slučaju da se u njima nakupljala voda. Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomeri u nadležnosti je potrošača.

– Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do garaža, česama, šupa i drugih objekata koji se ne greju, trebalo bi blagovremeno obezbediti. U okviru kućnih instalacija zatvorite ventil koji je namenjen za ovaj deo mreže.

– Voda iz cevi se ispušta na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu vodovodnog sistema. Najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač isprazni mrežu, neće imati problem sa pucanjem instalacija.

Nakon zime otvaranjem ventila cevi se pune vodom, a česme su automatski spremne za korišćenje. Pratite ove instrukcije i vaše cevi se neće lediti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.