Uradite ovo na klima uređaju i hladiće sjajno, a računi će biti duplo manji

Klima uređaj važi za jednog od najvećih potrošača električne energije, što znači da je najodgovorniji za visoke račune tokom letnjih dana, međutim, postoje načini da to promenite i smanjite svoj račun.

Pre svega, budite spremni da žrtvujete nekoliko stepeni. Iako se smatra da je optimalna temperatura u zatvorenom prostoru otprilike šest do sedam stepeni niža nego na otvorenom, mnogi ljudi vole da podese svoje klima uređaje na 18 ili 19 stepeni, jednostavnim podešavanjem klima uređaja na 23 stepena trošićete znatno manje struje u istom. razdoblje.

Umesto da pustite klima uređaj da radi ceo dan, uključite ga na nekoliko sati jer je sistem za hlađenje najkorisniji kada radi na višoj temperaturi u kraćem vremenskom periodu. Noviji modeli imaju pametni termostat koji automatski podešava jačinu zvuka ako niste kod kuće, a možete ga lako povezati sa mobilnim telefonom kako biste regulisali temperaturu. Ako tek sada odlučujete koji klima uređaj ćete kupiti, izaberite onaj sa pametnim termostatom i senzorom pokreta. Ipak, savet stručnjaka za štednju je da ne uključujete klimu kada vas nema, već da se odlučite za jače hlađenje kada dođete kući ili neposredno pre dolaska.

Mnogi korisnici koji su instalirali plafonski ventilator u procesu renoviranja ili uređenja svog doma nemaju ništa osim pohvala za ovaj uređaj. Dakle, ako imate mogućnost ugradnje takvog ventilatora, nemate šta da čekate jer će takav protok vazduha doprineti osećaju da je prostorija hladnija. Plafonski ventilator vam pomaže da iskorišćenu energiju ne „šaljete“ napolje prebrzo, pa će troškovi biti manji. U suprotnom, sistem troši više da bi dobio isto, prenosi Zdravsvet.com.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.