U trendu

Uradite ovo pre nego što je stavite u veš mašinu, nikad vam se odeća neće skupiti u tokom pranja

Verovatno je i vama poznat taj osećaj kada izvučete omiljenu majicu iz mašine za veš, a ona je tri broja manja…?

U takvim situacijama, ni sve suze i bes nisu dovoljni da poprave učinjeno.

Pre svega, treba da znate da čak i ako ste pratili sva pravila za pranje određene vrste garderobe, može doći do njenog skupljanja ili istezanja. Najveći krivac tome je materijal od kog je komad odeće napravljen. Na to kako će odeća odreagovati kada je budete oprali, ne utičete direktno vi. Čak i pre nego što je ušla u butik, garderoba je dobila svoj pečat. Vrsta vlakana, tkanje i tehnika izrade, određuju koliko će dobro odeća podneti pranje.

Sva vlakana različito reaguju na pranje. Prirodna, poput vune i pamuka, podložnija su istezanju od poliestera i akrila. Labavije tkana odeća će se pre razvući od one koja je gušće tkana. Međutim, ne treba da budete obeshrabreni, jer postoje načini na koje možete izaći na kraj sa ovakvim izazovima.

Primenom pravih tehnika pranja, sačuvaćete i svoj novac i svoje živce.

Pročitajte etiketu pre nego što kupite određeni komad odeće. Za prirodna vlakna potražite reč „preshrunk“ – što znači da su vlakna prethodno skupljena. Neki proizvođači odeće pronalaze uštede u toku proizvodnje, tako što vlakna maksimalno razvlače ne bi li se koristilo što manje tkanine. Međutim, ako su vlakna prethodno skupljena pre nego što je materijal sečen i šiven, neće se skupljati pri pranju tokom godina.

Dodatna smernica je potraga za načinom pranja određenih odevnih predmeta. Ona vam ukazuju da li je odevni predmet potrebno prati u hladnoj ili toploj vodi, isključivo nositi na hemijsko čišćenje ili se preopručuje i ciklus mašinskog sušenja u kod kuće. Takođe, kada god niste sigurni koju tehniku pranja da primenite, ako se radi o novom komadu odeće koristite hladnu vodu za ručno pranje, jer se tako odeća sigurno neće skupiti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar