U trendu

Uradite ovo sa frižiderom i uštedećete struju

Veliki deo potrošnje električne energije u kući vezan je za korišćenje kućnih aparata: električna rerna, veš mašina, mašina za suđe, fen, i to su uređaji koji troše veliku količinu električne energije. Naučiti da ih svesno koristimo može nam pomoći da smanjimo njihovu potrošnju energije na računu.

Uređaj koji svi imamo u kuhinji, a neophodan je za čuvanje namirnica, frižider, uključen danju i noću, u proseku troši između 100 i 240 V/h – u praksi između 1 i 2 kV dnevno. Ovo su indikativne potrošnje, na koje utiče starost našeg uređaja i klasa energetske efikasnosti kojoj pripada: visoka energetska klasa (klasa A ili viša) omogućava značajno smanjenje energetskih potreba uređaja.

Ako ne nameravate da investirate u kupovinu novog frižidera visokog energetskog razreda, možete primeniti male mere koje će vam omogućiti da uštedite energiju čak i ako je vaš aparat stariji i ne radi najbolje.

Pre svega, ograničite otvaranje frižidera na najmanju moguću meru i izbegavajte da vrata aparata predugo ostavljate otvorena: na taj način ćete izbeći da topliji vazduh u kući uđe unutra i optereti frižider, koji će morati da se više trudi da vrati temperaturu koja je bila pre otvaranja.

Još jedan dobar savet je da u frižider stavite samo hranu koja je već hladna ili barem na sobnoj temperaturi.

Ako imate kuvano povrće ili testeninu koju želite da držite u frižideru, ostavite posudu na sobnoj temperaturi najmanje nekoliko sati pre nego što je prebacite na „hladno“: na taj način unutrašnja temperatura frižidera neće biti znatno veća.

Takođe, obratite pažnju na uređaje u blizini vašeg frižidera jer oni mogu naterati otpornik da radi jače kako bi okruženje bilo hladno. Zbog toga izbegavajte da postavljate uređaje kao što su rerna ili mašina za pranje sudova pored frižidera.

Na kraju, redovno proveravajte gumene zaptivke frižidera, jer je njihovo loše stanje gubitak energije.

Ali da li ste znali da je uredan frižider, u kome se hrana ne gomila jedna na drugu kao što se često dešava, odličan način za uštedu energije?

Pravilno rastojanje između rezervoara i pakovanja, u stvari, garantuje bolje performanse uređaja jer omogućava nesmetanu cirkulaciju hladnog vazduha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar