U trendu

Uradite samo jednu stvar i vaše cevi se neće lediti tokom zime: Trik zlata vredan

Stručnjak savetuje kako da vam se cevi ne lede tokom minusa

Jedan od trenutno najvećih problema onih koji imaju kuću je pronalazak rešenja za zaleđene cevi. Iz Vodovoda i kanalizacije dali su precizne informacije po ovom pitanju.

– Zaleđene cevi su veći problem onih koji imaju kuću, a ne onih koji imaju stanove – rekao je za Telegraf Vladimir Šobot iz Vodovoda i kanalizacije.

Ovo su detaljne instrukcije:

– Građani koji imaju vikendice ili kuće u kojima ne borave tokom zimskih meseci trebalo bi da isprazne svoje vodovodne instalacije i na taj način se obezbede od eventualne štete.

Višednevne niske temperature mogu da naprave štetu u kupatilu ili kuhinji smrzavanjem vode u instalacijama.

– Da bi se sačuvali vodomeri i tokom zimskog perioda i neometano merili potrošnju vode potrebno ih je adekvatno zaštititi.

Vodomerna skloništa trebalo bi da su obezbeđena odgovarajućim poklopcem i potpuno isušena, u slučaju da se u njima sakupljala voda. Održavanje šahtova u kojima se nalaze vodomeri u nadležnosti je potrošača.

– Dvorišne vodovodne instalacije koje vode do česama, garaža, šupa i izdvojenih objekata, koji se ne greju, trebalo bi blagovremeno obezbediti, na taj način što ćete u okviru kućnih instalacija zatvoriti ventil koji je namenjen za ovaj deo mreže.

– Voda iz vodovodnih cevi se ispušta na ispusnoj slavini koja se nalazi na najnižem delu sistema i najčešće se nalazi u podrumskim prostorijama. Ako potrošač na vreme “konzervira” mesta za točenje, odnosno mrežu isprazni, neće imati problema sa pucanjem instalacija.

Na proleće otvaranjem ventila instalacije se pune vodom, a česme su automatski spremne za korišćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pogledaj komentare (18)