U trendu

Uramljivanje

Slike možete uramljivati tako što ćete ih odneti u radionicu specijalizovanu za to, ali to možete uraditi i u sopstvenoj režiji. Uz nekoliko unapred pripremljenih pomagala ni ovaj zahvat ne bi trebalo da predstavlja velik problem.

Bilo da se radi o uljanoj slici, akvarelu ili fotografiji, uvereni smo da u specijalizovanim prodavnicama možete pronaći lajsne za svaku potrebu, ili već obrađene i obojene, ili proste lajsne za ramove koje ćete vi sami obojiti, a možete ih ukrasiti i nekim dodatnim lajsnicama, koje su takođe u ponudi.

Kao i kod većine poslova, i prilikom izrade ramova neophodno je precizno merenje. Na lajsnama za ramove postoje žlebovi na koje će slika da nalegne kada ram bude završen. Stoga prilikom merenja treba povesti računa o tome da lajsne budu odsečene tako da bude dovoljno mesta za sliku kad jednom rešite da je postavite, ali i da ga ne bude previše da slika ne bi ispadala iz žleba (falca). To u principu znači da treba da merite unutrašnju stranu žleba. Precizno odmerene lajsne treba seći pod uglom od 45 stepeni.

Tako dolazimo do prvog neophodnog pomagala za ovaj posao. Lajsne se seku u šablonu za sečenje pod uglom. Postoje različite varijante ovog alata, od onih sa rotacionom testerom i uglomerom, preko ručne verzije, takođe s uglomerom, do prostog šablona u kojem lajsne možete seći ili ravno ili pod uglom od 45 stepeni, a i on je sasvim dovoljan da ovaj posao kvalitetno obavite. Testera za sečenje lajsni zove se lastin rep i lako ju je prepoznati po ojačanju na gornjoj strani sečiva; obično dolazi u kompletu sa šablonom.

Pored ovog alata poželjno bi bilo imati stege za pritezanje lajsni pod pravim uglom (i njih takođe u ponudi ima skupljih i jeftinijih).

Precizno izmerene i isečene lajsne ravnomerno premažite lepkom za drvo na mestima reza, postavite lajsne u stege i sastavite ram, a lajsne dodatno učvrstite ekserčićima s malom glavom da bi bili što manje uočljivi. Višak lepka koji bi mogao da se pojavi odstranite vlažnom krpom. Nakon sušenja lepka i vađenja rama iz stege, prešmirglajte uglove sa zadnje strane.

Da bi slika stajala stabilno u ramu, bilo bi dobro da se nakon postavljanja slike u ram iza nje postavi ili tvrđi karton u dimenzijama slike ili šperploča istih dimenzija i da se pričvrsti u ram postrance kucanim ekserčićima. Za dodatno ojačanje sastava na poleđini ramova možete iskoristiti unapred pripremljene pravougle trouglove isečene od šperploče, s tim što će njihove dimenzije biti takve da ne prelaze preko žlebova.

Pored spomenutog, prilikom uramljivanja slike često se koristi i staklo, koje može dodatno da je oplemeni. Naravno, ovo se ne odnosi na ulja na platnu, koja pored sopstvenog sjaja često imaju i određenu strukturu (reljef) koja bi se tim postupkom sakrila.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.