U trendu

Uštedite struju u kuhinji: Bez da mrdnete prstom račun će vam se smanjiti za više od 20 posto

Ako volite da kuvate i često boravite u kuhinji, znači da u njoj trošite i puno struje. Frižider je najveći potrošač struje u domaćinstvu s udelom od oko 25 posto, što je četvrtima ukupne potrošnje. A gde su šporet, mašina za pranje posuđa, mikrotalasna pećnica, mali kućni aparati…

Evo saveta kako smanjiti račun za struju.

Kad kuvate, uvek prilagodite šerpu količini hrane. Ako koristite veću šerpu za malo hrane, zagrevaćete više vode nego što je potrebno. Kao na šerpu stavite poklopac, možete uštedeti i do 20 posto potrošnje struje. Za mnoga jela je odličan izbor ekspres lonac – ručak je brzo gotov usput štedite struju ili gas. Indukcijsku ploču ugasite nekoliko minuta pre nego je jelo gotovo jer će ona još neko vreme zadržati toplotu i hrana će nastaviti da se kuva.

Kad zagrevate vodu za, na primer, kafu ili čaj, uvek to radite u kuvalu za vodu. Puno je isplativije jer kuvalo najbrže greje vodu, a uz to ostvaruje najmanju potrošnju. Po isplativosti ga sledi mikrotalasna pećnica, a najgori je izbor grejati vodu za kafu na šporetu.

Takođe, kad želite da podgrejete ručak, uradite to u mikrotalasnoj, a ne u rerni i uštedećete do 50 posto struje, prenosi Jutarnji list.

Redovno odleđujte frižider jer zbog debelih naslaga leda tečnosti za hlađenje u isparivaču može preuzeti manje toplote, a posledica je češće paljenje agregata frižidera. U prevodu, frižider troši više struje.

Mašinu za pranje posuđa priključite na priključak s toplom vodom, umesto hladnom, jer se najveći deo energije troši na zagrevanje vode. Ako želite da dodatno uštedite, isključite program za sušenje posuđa. Ako imate dvotarifno brojilo mašinu za pranje sudova uključite kada je vreme niže tarife i napunite je do kraja pre pokretanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar