U trendu

Uz ova tri trika rešite se bakterija s četkice za zube

Četkica za zube najbolji je alat za brigu o našoj oralnoj higijeni. Ali, upravo zato što su u dodiru s jezikom, pljuvačkom i nepcem pune se klicama i bakterijama koje nam se vraćaju u usta svaki put kad peremo zube. Dakle, osim brige o higijenskim postupcima koji utiču na naše zube i jezik, trebalo bi takođe setiti se da dezinfikujete alat koji za njih koristimo, piše Novi list.

Pitate se kako da eliminišete bakterije s četkice za zube? Kao što možete zamisliti, ispiranje pod mlazom vode nije dovoljno da garantuje eliminaciju svih prisutnih patogena. Predlažemo tri metode za sterilizaciju četkice za zube i zaštitu usta od napada bakterija.

1. Ključala voda

Visoke temperature garantuju “smrt” većine bakterija prisutnih na površinama – zato je prokuvavanje i danas jedna od najefikasnijih metoda sterilizacije predmeta. Kako biste uklonili bakterije s vaše četkice za zube, prokuvajte malo vode na šporetu, a zatim je sipajte u šoljicu.

Sada ubacite glavu četkice za zube (već dobro ispranu pod tekućom vodom) u šoljicu i ostavite da odstoji pet minuta. Tako će vaša četkica za zube biti sterilisana i moći ćete da je ponovo koristite.

2. Tablete za čišćenje zubne proteze

Oni koji nose zubne proteze ili mobilne ortodontske aparate već ih poznaju: postoje šumeće tablete dizajnirane posebno za čišćenje i uklanjanje bakterija iz ovih aparata koji provode mnogo sati u ustima.

Ove tablete, lako dostupne u apotekama, možete koristiti i za sterilizaciju četkice za zube. Uzmite posudu u koju može stati vodoravno položena četkica za zube i u nju sipajte tri prsta vruće vode, pa dodajte dve tablete za čišćenje proteze. Dok tableta peni, ubacite četkicu za zube i ostavite je u ovom rastvoru za čišćenje nekoliko sati.

3. Vodica za ispiranje usta

Konačno, vodicom za ispiranje usta možete na jednostavan način ukloniti bakterije s četkice za zube. Uzmite čašu ili šoljicu i napunite je do pola vodom za ispiranje usta koju obično koristite za oralnu higijenu.

Zatim u to uronite glavu četkice za zube, malo promešajte i ostavite da deluje sat vremena. Nakon tog vremena isperite četkicu za zube i vratite je na mesto gde je obično držite, spremnu za korišćenje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar