U trendu

Uz ovaj trik banane mogu ostati sveže i do 15 dana!

Tek što ste ih kupili, banane počinju da ubrzo sazrevaju i propadaju? Verujte, niste jedini sa tim problemom. Ipak, ne mora biti tako. Naime, dok sazrevaju, banane, kao i drugo voće, proizvode gas etilen, koji se širi na okolno voće, objasnio je stručnjak. Ako ih, kao i većinu banana, držite na trpezarijskom stolu ili kuhinjskom pultu u činiji za voće, znate da će za nekoliko dana početi da sazrevaju i da će im koža dobiti tamno braon boju.

Ako želite da usporite taj proces, YouTube kanal Kitchen Tips Online ima jednostavan način da učinite da vaše banane traju duže i oko 15 dana da budu odličnog ukusa i da budu „samo” zrele.

U svom malom eksperimentu, Majk iz Kitchen Tips pokazuje dve gomile banana; oba je uzeo sa iste police u istoj radnji, ali je jednu ostavio na kuhinjskom pultu kod kuće, dok je drugu stavio u hermetički zatvorenu posudu i ubacio kuglice koje upijaju vlagu i gas koji proizvode banane.

“ Kako banane sazrevaju, kao i drugo voće, proizvode gas etilen, koji se širi na okolno voće i pomaže u sazrevanju”, objasnio je Majk, „pa će banane apsorbovati najviše gasa kada su zajedno”.

Zato je, kaže, da bi se usporilo njeno širenje i proces zrenja, dobro je odvojiti banane jednu od druge i svaku pojedinačno staviti u kesu koja se može zatvoriti.

“U drugom slučaju, dobro je imati kuglice za upijanje etilena”, rekao je on. Svaki je dan u svom eksperimentu Mike pregledavao dva grozda banana; jedan sa kuhinjskog pulta, a drugi iz hermetički zatvorene posude s kuglicama za upijanje etilena.

“Peti i šesti dan počinjemo primećivati ​​značajnu razliku”, rekao je Mike koji je osmi dan primetio da su banane koje nisu bile u posudi puno mekše od onih u posudi, pa ih je stavio u frižider da im barem iznutra uspori taj proces.

Kora će brzo potamniti, ali iznutra će u frižideru ostati jestive nego vani na pultu”. objasnio je i pokazao da su, za razliku od tih, banane koje su bile u zatvorenoj posudi ostale dobre čak dve nedelje, prenosi Express.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar