U trendu

Uz ovaj trik uklonićete svu masnoću iz rerne – bez ribanja

Laura Mountford je influenserka poznata po trikovima koji olakšavaju kućne poslove i pranje veša koje deli na svojim Instagram i TikTok stranicama @lauracleanaholic. Iako je stručnjak kada su u pitanju brze metode čišćenja, priznaje da joj je čišćenje rerne najmanje omiljeni zadatak u održavanju domaćistva. Srećom, pronašla je brz način za rešavanje zagorele prljavštine i masnoće bez potrebe za ribanjem, piše Express.

“Apsolutno mrzim da čistim rernu, ali smatram da je najlakši način za uklanjanje masnoće taj da rešetke preko noći potopite u kupku tople vode i otopite tabletu za mašinsko pranje sudova”, kaže Mountford.

Tablete za mašinsko pranje sudova dizajnirane su za uklanjanje ostataka hrane i masnoće s tanjira i pribora za jelo, a ista se tehnika može primeniti i na rešetke iz rerne. Jednostavno uklonite rešetke i stavite ih u sudoperu punu tople vode da se namoče zajedno s tabletom za sudove. Ako žice ne staju u sudoperu, možete ih potopiti i u kadu.

Tablete za mašinsko pranje posuđa takođe se mogu koristiti za čišćenje mrlja iz unutrašnjosti rerne. Tablete imaju abrazivnu površinu koja može da očisti zalepljene mrlje bez ostavljanja grubih ogrebotina.

Za tvrdokornije mrlje, Laura preporučuje jedan za nju ključan alat. “Proizvod koji moram da imam za čišćenje rerne je strugač za prozore s metalnom oštricom jer olakšava uklanjanje tvrdokorne masnoće i zagorele hrane”, rekla je.

Iako proizvodi za dubinsko čišćenje vaše rerne mogu biti efikasni, ključno je i koliko često čistite rernu. Naime, unutrašnjost treba očistiti otprilike na svaka tri meseca.

“U idealnom slučaju naše rerne trebalo bi brisati nakon svake upotrebe kako bi se izbeglo nakupljanje zagorele masnoće što bi značilo da će im dubinsko čišćenje ređe trebati. Ali realno, ko za to ima vremena, pa je čišćenje rerne na svaih nekoliko meseci ovom metodom sasvim dovoljno”, rekla je.

Kako očistiti rernu pomoću tableta za mašinsko pranje sudova

Pre nego što se uhvatite u koštac s prljavom rernom, dobro je navući par gumenih rukavica kako biste zaštitili ruke. Zatim uklonite sve zagorele ostatke hrane iz rerne. Sve što nije spaljeno može se pomesti ili obrisati četkom i lopaticom za smeće ili krpom.

Zatim umočite tabletu za pranje sudova u toplu vodu tako da upije malo tečnosti. Pazite da tabletu ne ostavljate predugo jer bi  mogla da počne da se mrvi i neće biti od koristi.

Koristite tabletu za ribanje unutrašnjosti rerne baš kao što biste to uradili sa sunđerom. Stavite tabletu direktno na ruku i kružnim pokretima uklonite sve zaglavljene ostatke. Ako tableta počne da se suši, ponovo je umočite u toplu vodu da upije još malo tečnosti. Na kraju, obrišite ostatke čistom krpom i ostavite rernu neko vreme da se osuši.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar