U trendu

Uz ove trikove ćete smanjiti račune za grejanje, a biće vam i toplije

Režije su zbog porasta cena energenata već sada skupe, a ljudi situaciju često pogoršavaju nemarnim pojačavanjem termostata, kažu stručnjaci. Međutim, postoje brojni trikovi kojima se može doći do, ne samo jeftinijeg, nego i efikasnijeg grejanja.

Smanjite grejanje za stepen

Naravno, niko ne bi trebalo da se smrzava u sopstvenom domu ili bude primoran da oblači dodatan sloj odeće. Ipak, nije nužno termostat postaviti na najvišu moguću temperaturu kako biste se osećali prijatno.

Na primer, nemačka savezna agencija za okolinu preporučuje da se sobe zagrevaju na otprilike 20 stepeni Celzijusa tokom dana. Za kuhinju, gde se toplota ionako stvara kuvanjem, uglavnom je dovoljno 18, a 17 stepeni je i više nego dovoljno za spavaće sobe. Naposletku, kada su takve temperature na otvorenom po pravilu smo već u majicama kratkih rukava.

Sniženje temperature može vam uštedeti novac. Prema neprofitnoj konsultantskoj kompaniji CO2online, troškovi grejanja smanjuju se u proseku za oko šest posto za svaki stepen Celzijusa. Povremene pauze u grejanju takođe mogu napraviti razliku. Noću nije naodmet temperaturu sniziti za pet stepeni, a kada vas nema kod kuće možete je postaviti na 15 stepeni.

Nemojte prekrivati radijatore

Svi smo to iskusili. Grejanje je postavljeno na 20 stepeni, ali kao da je mnogo hladnije od toga. U nekim okolnostima, moguće je da zaista i jeste tako. Prema inicijativi Wärme+, udruženju proizvođača opreme za grejanje, zavese preko radijatora i nameštaj ispred njih mogu biti prepreka za prenos toplote u prostoriji.

Ako su termostatski ventili prekriveni, ne mogu da tačno odrede temperaturu u sobi i zato ne mogu ni ispravno da je regulišu.

Odzračivanje radijatora

Ako se radijator ne zagreva kako treba, naročito u gornjem delu, pojačavanje termostata neće pomoći. To znači da u cevima u radijatoru ima vazduha, koji mora da bude uklonjen procesom odzračivanja.

Kako biste to uradili, biće vam potreban ključ kojim ćete otvoriti ventil na strani radijatora i ostaviti ga otvorenim dokle god voda ne počne da izlazi. Ispod ventila možete staviti lavor kako biste zaštitili pod.

Ne pojačavajte grejanje ‘do kraja’ kad dođete kući

Pojačavate li termostat do kraja nakon što uđete u hladnu kuću? Nažalost, to neće ubrzati proces grejanja i moglo bi vas dodatno koštati. To je zato što termostat samo upravlja konačnom temperaturom u sobi, ali ne i brzinom kojom će se postići. Ako postavite termostat na ‘pet’, prostoriji će biti potrebno isto vremena da se zagreje kao kad biste ga postavili na ‘tri’. A ako pojačate grejanje do kraja, radijator će mnogo duže, nepotrebno, grejati punom snagom.

Širom otvoreni prozori

Čak i tokom zimskih dana, redovno provetravanje prostorija nužno je kako bi se sprečilo stvaranje plesni. Međutim, prozori ne bi  trebalo da budu dugo otvoreni „na kip”.

Takva vrsta ventilacije je neefikasna jer propušta samo malu količinu vazduga, a i verovatno će povećati račune za grejanje, tvrdi Zukunft Altbau, informaciona služba za obnovu starih zgrada. Ako predugo provetravate, otići će toplota.

U međuvremenu, zidovi oko prozora se hlade, što dodatno izvlači toplinu iz prostorija. Stoga se predlaže da se sobe redovno provetravaju tako da se prozori širom otvore – zimi otprilike svaka dva sata na pet minuta.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar